Ga je het dak op? Met deze tips houd je het veilig 

Artikel delen

Een lek repareren, een nieuwe laag verf aanbrengen of het materiaal verstevigen. Eens in de zoveel tijd moet je het dak op. Vooral voor iemand die dit nog niet vaak doet, komt het niet zonder risico’s. Daarom is het belangrijk om dit zo veilig mogelijk te doen. Werken op het dak kan spannend zijn. Met deze tips halen we een hoop spanning weg. Lees snel verder en ontdek hoe je zo veilig mogelijk aan het werk gaat op het dak!

het dak op

Hoe kom je het dak op?

Er zijn een aantal manieren waarop jij gemakkelijk het dak op komt. Je mag daken tot tien meter hoogte beklimmen met een ladder. Zorg dan wel dat deze goed vast staat. Vraag eventueel of iemand de ladder vast kan houden. Heb je een plat dak? Daar kom je nog makkelijker op met een dakluik. Dit is een handige doorgang van de bovenste verdieping van je woning naar het dak. Onthoud dat je alleen met veilig weer het dak op gaat. Is er een hevige regenbui of een zware storm voorspeld? Stel het werk dan even uit.

Kijk uit voor uitglijgevaar

Het grootste gevaar tijdens het werken op het dak is de kans op uitglijden. Met de juiste maatregelen ben je dit gevaar voor. Breng bijvoorbeeld een antislip coating van Storax.nl aan. Deze maakt de ondergrond een stuk minder glad; ook tijdens regen. Plaats daarnaast stevige leuningen en blijf waar mogelijk zo ver mogelijk van de rand. Zo haal je de angst voor het vallen snel weg. Het beste kun je jezelf vastmaken met valbeveiliging. Dit is vaak zelfs verplicht vanaf een hoogte groter dan 2,5 meter. Zo weet je zeker dat je je geen zorgen hoeft te maken over uitglijden.

Training of werk met een professional

Ook kan het geen kwaad om eens een training te volgen voor werken op het dak. Dit is vooral handig voor iemand die verwacht om vaker het dak op te gaan. Zo ben je goed voorbereid en weet je precies waar je op let. Vind je dit zelf toch te eng? Dan is het slim om samen te werken met een professional. Deze weet precies hoe je veilig aan de slag gaat op het dak. Daarnaast neemt hij je mee waardoor jij je geen zorgen hoeft te maken.

Nu weet jij hoe je veilig aan de slag gaat op het dak. Let vooral op uitglijgevaar en bereid je hier, voordat je het dak opgaat, goed op voor. Blijf ten alle tijden gefocust. Zo kun jij zo veilig mogelijk het dak op!