Vleermuizen steeds vaker een obstakel bij isolatie van bestaande woningen

Artikel delen

Beeld je eens in: je bent van plan om je woning beter te isoleren en zo energie te besparen voor een duurzamere toekomst. Maar voordat je van start kan gaan, kom je voor een onaangename verrassing te staan: vleermuizen. Deze situatie, Vleermuizen zorgen steeds vaker voor problemen bij het isoleren van woningen, merkt Homedeal. “Door onduidelijke wetgeving en richtlijnen wordt het een complex verhaal, waardoor het voor iedereen lastig is om te weten hoe verder te gaan met isolatieplannen”, zegt Piet-Jan Dijkstra, voorzitter van Isolerend Nederland.

Vleermuis

Oudere gebouwen, zoals woningen, zijn vaak leefgebieden voor vleermuizen. Wanneer deze gebouwen geisoleerd worden, kan dit negatieve gevolgen hebben voor deze beschermde diersoort. De Wet Natuurbescherming staat handelingen zoals het verstoren en beschadigen van rust- en verblijfplaatsen van beschermde soorten, zoals vleermuizen, niet toe. Dijkstra ziet bij veel isolatiewerkzaamheden problemen ontstaan om deze reden. “Het is voor isolatiebedrijven ontzettend moeilijk om hun werkzaamheden te blijven uitvoeren, binnen de voorwaarden van de wet. De markt voor spouwmuurisolatie is het afgelopen halfjaar dan ook met tachtig procent gedaald.”

Isolerend Nederland: “De eerste faillissementen zijn er al”

Dilemma’s

Maar mag je isoleren zonder voorafgaande controle op vleermuizen? De Raad van State vindt van niet. Die stelt dat er eerst een ecologisch onderzoek moet worden uitgevoerd. “Dit onderzoek kost al gauw duizenden euro’s”, vervolgt Dijkstra. “Deze kosten voor een ecologisch onderzoek staan totaal niet in verhouding met het isoleren zelf. Los van dat bedrag, kan het proces ook nog eens een jaar duren. Dan haakt de consument uiteindelijk af. Dit legt een zware druk op isolatiebedrijven. De eerste faillissementen zijn al aangevraagd en de verwachting is dat het hier niet bij zal blijven.”

In de wachtkamer

In afwachting van duidelijkere wetgeving, richten isolatiebedrijven zich nu veelal op natuurvriendelijk isolatiemethoden, zoals het afsluiten van openingen. Hierdoor kunnen de dieren wel naar buiten maar niet meer terug naar binnen. “Maar dit is echter geen langetermijnoplossing. Dat er iets moet gebeuren, dat is duidelijk. Dit heeft natuurlijk ook effect op de roep om Nederland snel te verduurzamen en de klimaatdoelen te halen. Daar is isolatie voor nodig. Dit zijn wel twee krachten die elkaar in de weg zitten.”

“Het idee vanuit de sector is dat wij, als er bewezen kan worden dat er geen dieren zitten, er prima geïsoleerd kan worden”, zegt Dijkstra. “Zonder de Wet Natuurbescherming. Maar daar wordt moeilijk over gedaan omdat wij niet honderd procent kunnen uitsluiten of er bijvoorbeeld vleermuizen zitten. De isolatiesector beweegt op dit moment en is druk op zoek naar een opening, maar ik heb het idee dat niemand met ons mee wil bewegen.”

Meer informatie over de regelgeving rondom isoleren en vleermuizen vind je hier.