Innovatieve ontwikkelingen in de bouwsector

Artikel delen

In een tijd waarin duurzaamheid een belangrijke rol speelt, kan de bouwsector niet achterblijven met innoveren. Niet alleen maken bouwbedrijven steeds vaker gebruik van duurzamer geproduceerde materialen, ook de bedrijfsprocessen gaan overal op de schop. Van een nieuwe betonsoort tot het automatiseren van systemen op de bouwplaats: dit zijn de innovatieve ontwikkelingen in de bouwsector waarvan we veel mogelijk verwachten.

innovatieve ontw

Betonproductie aanpassen

Veel bouwwerken worden geconstrueerd uit beton, maar om beton te maken heb je cement nodig. De productie van cement heeft veel impact op het milieu, de cementsector is zelfs één van de meest vervuilende industrieën die we kennen. In het productieproces wordt kalksteen namelijk verhit tot wel 1400 graden Celsius. Onder meer in Nederland (aan de TU Delft) wordt onderzocht in hoeverre de productie van cement anders uitgevoerd kan worden, met behoud van de karakteristieke eigenschappen van het eindproduct.

Automatisering rukt op

Op bouwplaatsen vinden vaak diverse processen parallel aan elkaar plaats. Daardoor staan er ook meestal heel wat machines te draaien, soms dag en nacht. Denk hierbij aan pompen of systemen voor het ventileren van bouwwerken. Ook de verlichting van de bouwplaats is vaak imposant. Het zijn wel stuk voor stuk processen die beter gestroomlijnd konden worden en dat gebeurt dan ook volop. Het geheim zit vaak in de schakelkast die men plaatst om de processen te automatiseren en controleren. Daarmee kun je namelijk het geheel goed monitoren en voorkomen dat er onnodig energie verspild wordt.

Efficiënter en preciezer werken

Zowel voor hijsinstallaties als voor transportbanden, maar ook voor pompen en ventilatoren, geldt dat je deze machines efficiënter en preciezer kunt laten werken door ze aan te sluiten op een klein apparaatje dat de snelheid van de motor kan bijsturen. Met behulp van zo’n frequentieregelaar ben je in staat om de snelheid van de betreffende apparaten af te stemmen op de vereiste belasting. Dit houdt in dat je een proces veel efficiënter kunt uitvoeren, waardoor je zowel de machine zelf als ook het milieu spaart. Bovendien scheelt het een aannemer ook in de kosten, want een efficiënter afgestelde machine verbruikt minder energie.

Drones voor het toezicht

Het gebruik van drones in de bouwsector neemt sterk toe. Met een drone kun je de inspectie van het te bouwen object stroomlijnen en de veiligheidscontrole verbeteren. Daarnaast worden drones ook vaak gebruikt voor thermische beeldvorming bedoeld om de energiezuinigheid van een object vast te stellen.