Onmisbaar materiaal in de bouw: staal

Artikel delen

Staal speelt een essentiële rol in onze moderne samenleving. Hoewel niet altijd direct zichtbaar,  is het eigenlijk overal om ons heen. En dat is ook niet gek, want staal heeft diverse voordelige, unieke eigenschappen. Zo is het sterk maar ook flexibel en licht, duurzaam, brandwerend en weersbestendig. Dat maakt het onmisbaar in tal van industrieën zoals de auto-industrie, scheepsbouw en voedselindustrie. En in de bouw. Hieronder lees je meer over diverse toepassingen van staal in de bouwsector.

Staal als bouwmateriaal

Eigenlijk iedereen rijdt dagelijks in of op staal, en gebruikt het bij alledaagse zaken zoals koken en wassen. Hoewel het niet bij iedere woning even duidelijk te zien is, is de kans daarnaast groot dat je ook in staal woont. Waar oudere woningen nogal veelal zijn opgebouwd uit baksteen, vormt staal vandaag de dag een van de populairste bouwmaterialen. Het kan hierbij zowel in de vorm van gewapend beton worden toegepast, als staalskeletbouw of staalframebouw. Denk verder ook aan stalen dakconstructies, gevelbekleding, deuren en ramen, en trappen en leuningen.

Staal als hulp op de bouwplaats

Naast dat staal zelf verwerkt wordt in gebouwen, wordt het daarnaast ook op allerlei manieren ingezet als hulp bij de constructie van een gebouw. Het eerst waar veel mensen waarschijnlijk gelijk aan zullen denken, zijn stalen steigers. Deze maken het mogelijk om een gebouw laag voor laag op te bouwen, en veilige toegang te krijgen tot verschillende verdiepingen van een gebouw in aanbouw.

Op een bouwplaats moeten heel veel verschillende materialen en onderdelen samengevoegd worden tot een gebouw. Ter bevordering van de veiligheid en van een snelle bouw, is het belangrijk al deze onderdelen goed georganiseerd te hebben. Hiervoor worden vaak stalen stapelbakken gebruikt, die je in allerlei soorten en afmetingen hebt. Denk aan een metalen bak met een opening of klep zodat mensen gemakkelijk iets uit de bak kunnen pakken. Of een metalen bak met twee of meer open zijdes, om buizen of dragers in op te slaan. Voor kleine onderdelen en opslag van klein gereedschap kunnen kleinere metalen magazijnbakken die op een stelling geplaatst zijn goed van pas komen.

Vergeet trouwens ook niet de vrachtwagens, heftrucks, bouwliften, kraan(wagens) en zelfs kruiwagens met staal erin verwerkt, die gebruikt worden om bouwmaterialen naar en op het bouwterrein zowel verticaal als horizontaal te verplaatsen!

Stalen gereedschap

Tot mag natuurlijk niet vergeten worden om de gereedschappen en machines met staal te vermelden. Al 4000 jaar geleden ontdekten mensen dat ijzer harder en sterker is dan brons. Ze gingen daarom steeds vaker ijzer gebruiken in wapens en gereedschappen. Vandaag de dag gebruiken vele bouwprofessionals een heel arsenaal aan gereedschap met staal erin verwerkt. Denk bijvoorbeeld aan handgereedschap zoals een hamer, zaag of schroevendraaier. Maar ook elektrisch gereedschap zoals boormachines.

De toekomst van staal

Staal is ongekend belangrijk geweest bij de totstandkoming van de moderne maatschappij. Daarbij wordt het materiaal door middel van legeringen nog steeds verder doorontwikkeld, onder meer om het nog sterker, lichter of weersbestendiger te maken. Een groot nadeel van staal is echter wel dat bij de productie veel CO2 vrijkomt. Hoewel de productie al veel schoner en efficiënter is geworden, zal deze uitstoot nog veel verder gereduceerd moeten worden. De uitdaging ligt er daarom ook in om staal groener te maken, en bovendien meer te recyclen.