Snel een blokje om met kingsize wanden

Artikel delen

In opdracht van woningcorporatie Lefier vervangt Dura Vermeer 66 woningen in Emmen. Dat gaat volgens de bouwmethode Blokje Om van Dura Vermeer, waarbij in 20 werkdagen een bestaande woning wordt vervangen. Kant en klare Kingsize binnenwanden van Faay helpen in Emmen bij het realiseren van deze bouwsnelheid.

Dura Vermeer past de bouwmethode Blokje Om vaker toe voor het zeer snel vervangen van corporatiewoningen. In basis wordt met houtskeletbouw een woning teruggeplaatst op het bestaande fundament. De woningen worden grotendeels in de fabriek geprefabriceerd. Met dit uitgekiende concept kan heel snel worden gebouwd. Over elk onderdeel is nagedacht, zowel wat betreft bouwkosten als efficiëntie en bouwsnelheid, maar bijvoorbeeld ook over beschikbare kraantijd.

In Emmen vervangt Dura Vermeer op deze manier 66 corporatiewoningen voor Lefier, verdeeld over tien blokken. Blok voor blok worden de woningen gesloopt en direct herbouwd op de bestaande fundering. De achtergevel wordt een meter langer, waardoor de nieuwe woningen ruimer zijn dan de oude; tevens wordt de ruimte efficiënter ingedeeld. De nieuwe woningen zijn modern, gasloos en energiezuinig. Bewoners kunnen zo binnen vier maanden weer terugkeren naar hun vertrouwde plek, maar in een geheel nieuwe woning.

Duurzame scheidingswand

Bij Blokje Om wordt sterk gekeken naar het thema duurzaamheid, wat er slimmer kan en welke elementen aan het proces kunnen worden toegevoegd. Een van de producten die in dit project wordt toegepast, is de Kingsize wand van Faay. Dit is een kant-en-klare niet-dragende duurzame scheidingswand, verdiepingshoog en tot wel 4,5 m breed. De wand wordt tijdens de ruwbouw met de kraan geplaatst, voordat de volgende verdiepingsvloer wordt aangebracht.

De Kingsize casco prefab binnenwand bestaat uit een kern van vlas die aan weerskanten voorzien is van een vezelversterkte toplaag. Vlas is een onuitputtelijke grondstof die hernieuwbaar en herwinbaar is. Het neemt CO2 op en draagt bij aan een gezond en prettig binnenklimaat. De wand heeft een gunstige mki-score en draagt daardoor bij aan een lagere MPG.

Hijsen van prefab wanden

Product op maat

De Kingsize scheidingswand is een maatwerkproduct. Per project worden de panelen op exact de juiste maat geleverd, waarbij rondom een tolerantie van circa 5 mm wordt aangehouden zodat de wand altijd binnen het casco past. Om het proces te versnellen heeft Faay de wanden af fabriek al voorzien van zowel waterleidingen als elektradozen en – leidingen, vertelt projectleider Mouloud Chakroun van Faay.

“Na het plaatsen van de Kingsize wanden komt er een houten vloer overheen die gedeeltelijk geprefabriceerd is. De plafondbeplating en de latten daarvoor brengen we in het werk aan. Dat geeft ons de mogelijkheid om in het plafond alle installaties aan elkaar te knopen. We hebben daarvoor in alle balken al sparingen ø 50 mm zitten, zodat we de snoeren gelijk strak weg kunnen werken en niet onder de balken hebben hangen”, zegt projectleider Gerwin Winkelhuis van Dura Vermeer.

Identieke wanden

Kozijnen in prefab wandenHet project in Emmen is vorig jaar van start gegaan met 14 woningen, in twee blokken. Voor dit jaar staan er nog 42 woningen op de planning. De Kingsize-wanden zijn in dit project in principe voor elke woning gelijk, zij het dat drie van de zeven woningen in een blok een gespiegelde plattegrond hebben. Dura Vermeer paste de Kingsize wand al eerder toe in het bouwconcept Blokje Om in de wijk Jerusalem in Nijmegen voor Woningbouwvereniging Talis. In dit project werden de wanden geleverd op basis van koperskeuzes, bijvoorbeeld door wensen voor sanitair of inbouw van een keuken”, vertelt Chakroun.

In deze projecten worden alle binnenwanden uitgevoerd in Faay Kingsize, zowel de wanden in de lengte van de woning als de dwarswanden. Kozijnsparingen zijn al opgenomen in de wanden. Waar die op het eind van een element komen, levert Faay losse bovenpanelen mee. “Die kunnen we desgewenst ook voorzien van sparingen of bijvoorbeeld ventilatiesleuven”, geeft Chakroun aan.

Gecertificeerd hijsen

PLaatsing wandenWaar Winkelhuis zeer tevreden over is, is de manier waarop het hijsen van de Kingsize wanden inmiddels geregeld is. “De wanden hebben nu gecertificeerde hijsklossen, waar wij met Faay diverse beproevingen mee hebben gedaan. Ook de stalen bokken heeft Faay doorontwikkeld. Vaak zie je bij wanden en kozijnen dat bokken instabiel worden als je er één element afhaalt. De bokken van Faay zijn echter zo ontworpen dat je elk willekeurig element als eerste kunt lossen, terwijl de overige elementen stabiel blijven staan. Bovendien kunnen we de bokken veilig verplaatsen.” Winkelhuis benadrukt het belang van deze veiligheidswaarborg in de bouwpraktijk.

Het is een van de doorontwikkelingen van het Kingsize proces, geeft Chakroun aan. “Met deze bokken kunnen we ook meer elementen tegelijk transporteren, tot wel twee woningen per bok. Dat scheelt transport en dat is gunstig voor het milieu en voor de kosten. We denken graag mee met onze klanten over specifieke oplossingen We leveren deze wanden nu vanaf 2018 en sindsdien werken we voortdurend aan verbeteringen in kwaliteit, veiligheid en efficiëntie.”

Faay
www.faay.nl