Zo doe je dat: Werk binnenhalen via Werkspot

Artikel delen

Steeds meer consumenten gebruiken internet om een vakman voor hun klus te selecteren. De afgelopen jaren werd voor miljoenen euro’s aan klussen via kluswebsites vergeven. Een interessante markt dus. Maar hoe haal je werk binnen via een website als Werkspot? En wat kost het eigenlijk? 

Tekst: Martjan Kuit

werkspot

Waarom Werkspot?

Werkspot is de grootste speler in de online bouwmarkt. De kluswebsite heeft een marktaandeel van 40 procent. Marktplaats, dat zich ook voornamelijk op consumenten richt, moet het doen met 15 procent. Casius is een relatief kleinere speler maar is in het hogere segment actief voor grote verbouwingen. Kluswebsite is een onderdeel van bouwmaterialenhandel Bouwmaat en is in het middensegment actief.

Hoeveel klussen worden via Werkspot gegund?

Dat is niet bekend. Het Economisch Bureau van ING schatte vorige jaar dat in 2014 voor bijna 700 miljoen aan opdrachten via internet is vergeven. Dit is circa 8 procent van alle opdrachten in de klus- en onderhoudsmarkt in Nederland. De economen verwachten dat dit de komende jaren alleen maar zal toenemen. Volgens Werkspot zelf is er het afgelopen half jaar door 22 procent van de Nederlanders een klus online uitbesteed.

Wat is de waarde van een Werkspot-klus?

De gemiddelde waarde van een klus stond eind 2015 op 3.569 euro per klus. De prijscategorie waarbinnen de meeste klussen in Nederland worden uitgevoerd is tussen de 101 en 500 euro, blijkt uit eigen cijfers van Werkspot. Op de tweede plek volgt de hoge prijscategorie, 5000 euro of meer. De duurste klussen worden uitbesteed in de provincie Limburg.

Wat zijn populaire opdrachten?

Klussen die in de tweede helft van 2015 het meest zijn uitgevoerd, vallen in de categorieën:

1. Schilderklussen
2. Tuinonderhoud/aanleg
3. Cv-ketel plaatsen

Hoe werkt Werkspot?

Een opdrachtgever, vaak een particulier, plaatst een klus op de website. Vakmannen kunnen vervolgens een voorstel doen. Dit is een persoonlijk bericht met eventueel een richtprijs. De opdrachtgever kan reviews bekijken. Zo weet hij of zij precies hoe de vakman zijn klussen heeft uitgevoerd bij andere consumenten. Uiteindelijk bepaald de opdrachtgever met wie hij in zee gaat. Na oplevering geeft de opdrachtgever een oordeel over het verrichte werk.

Wat kost het?

Het tarief van een Werkspot-abonnement is afhankelijk van de regio waarbinnen een vakman wil zoeken en de categorieën waarbinnen je actief bent, maar ook van het aantal klussen die hij wil doen. Een abonnement begint bij 2 euro per dag. Voor dit bedrag krijg je als vakman credits, waarmee je kan reageren op opdrachten. Wat het – gemiddeld – kost om actief te zijn op Werkspot, daar laat de kluswebsite zich niet over uit. “We zijn momenteel bezig om het model te veranderen.” Klik hier voor de tarieven van Casius en Marktplaats. Kluswebsite is gratis voor Bouwmaat-klanten.

Waar wordt de vakman op geselecteerd?

Vakmannen worden vergeleken op basis van hun voorstel, reviews, profielpagina en manier van communiceren. Welke criteria het belangrijkste zijn is niet bekend. Werkspot laat weten: “ Wat we wel weten uit eerder kwalitatief onderzoek is dat de meeste mensen kiezen voor een prijs die in het midden ligt. De laagste prijs wordt juist vaak, uit angst voor het verlies aan kwaliteit, vermeden.” Dit geldt helemaal bij grotere opdrachten. Prijs is hier minder leidend, het gaat hierbij vooral om de beste kwaliteit.

Wat is een goede beoordeling?

De vakmannen worden na oplevering beoordeeld door hun opdrachtgever. Op het profiel van de vakman verschijnt vervolgens een gemiddeld rapportcijfer. De klanten zijn overwegen positief, blijkt uit gegevens van Werkspot zelf. Zeker 3600 van de 7.220 vakmannen die op de website actief zijn hebben het gemiddelde rapportcijfer 8 of hoger.

Leidt een hogere gemiddelde beoordeling tot meer klussen?

Werkspot zegt hier zelf over: “Natuurlijk zorgt een hoger reviewcijfer voor meer kans op het winnen van opdrachten.” Waar het omslagpunt ligt is echter lastig te zeggen. “ We merken dat het aantal reviews ook belangrijk is. Wanneer iemand geen reviews heeft, heeft deze veel minder kans op het binnenhalen van opdrachten.”

Hoe begin ik als vakman op werkspot?

Maak allereerst een gratis account aan. Je hebt daar een e-mailadres, telefoonnummer en KvK-nummer voor nodig. Na inschrijving kun je zien welke klussen er in de buurt zijn. De vakman moet vervolgens betalend lid worden om te kunnen reageren op een klus.