Voormalige koepel van Aviodome wordt circulaire congreslocatie

Artikel delen

Het Aviodome, gebouwd naar ontwerp van Buckminster Fuller, wordt circulair herbouwd in Amsterdam-Sloterdijk. De aluminium koepelconstructie met een bruto vloeroppervlakte van bijna drieduizend vierkante meter in Amsterdam-West is medio april weer tot leven gewekt, nadat het veertien jaar in containers lag opgeslagen.

De koepel was jarenlang onderdeel van het vroegere luchtvaartmuseum op Schiphol, waarvoor de architect Riphagen het idee van Buckminster Fuller overnam en voor het eerst op deze schaal in Europa liet uitvoeren. Opdrachtgever is de Teka Groep, terwijl APR Projects uit Veenendaal de herbouw op zich neemt.

De uitvoerder heeft bouwkundige maatregelen moeten treffen en onderdelen opnieuw laten fabriceren, waaronder de montagemast, teneinde het eerste koepeldeel vorige week te kunnen hijsen.

Nog niet eerder wordt op deze grote schaal een koepel herbouwd. Door de herbouw ontstaat bovendien de eerste circulaire eventlocatie van Nederland. Een pand dat gemaakt is van bestaande materialen krijgt nu een tweede leven. Daarnaast investeert de Teka Groep in energiebesparende maatregelen. Zo wordt de koepel voorzien van glas met een hoge isolatiewaarde. De locatie krijgt bovendien een warmte-/koudeopslag-installatie. Stroom voor de installatie wordt duurzaam opgewekt met zonnepanelen op het bijgebouw.
De koepel moet eind dit jaar in gebruik worden genomen voor congressen, beurzen en feesten.

Bron: Teka Groep