Beekse Bergen kiest voor brandveilige herbouw

Artikel delen

Wie eenmaal een brand heeft meegemaakt, kiest een volgende keer bewust voor brandveilige materialen. Zo ook Vakantiepark Beekse Bergen in Hilvarenbeek, nadat medio juni 2021 een verwoestende brand het centrumgebouw van het park volledig in de as legde. Binnen een jaar tijd werd een nieuw gebouw gerealiseerd.

Bouwplaats beekse bergen

Het centrumgebouw van Beekse Bergen was net gerenoveerd en klaar voor het zomerseizoen toen het in de vroege ochtend van woensdag 16 juni 2021 afbrandde. Er bleef weinig van over, zodat volledige nieuwbouw nodig was. Dat moest uiteraard snel, maar ook duurzaam en vooral brandveilig. Wie een brand heeft meegemaakt zal er alles aan doen om een nieuwe brand te voorkomen.

Selectie partners

Al in het weekend na de brand waren er de eerste ideeën over herbouw van een nieuw en duurzaam gebouwd hoofdcomplex, met daarin een supermarkt, zwembad, snackbar, receptie en animatieruimte. Na de nodige procedures startte de herbouw in november 2021.

In de voorbereidingen selecteerde het Vakantiepark de juiste partners, met als belangrijkste criteria bouwsnelheid, duurzaamheid en brandveiligheid. Een van de partners daarin was Xella. Xella leverde zo’n 1.800 vierkante meter Hebel cellenbeton voor de binnenspouwbladen en alle binnenwanden.

Korte bouwtijd

Hebel cellenbeton voldoet aan alle drie de selectiecriteria. Met dit materiaal is heel snel te bouwen. Hebel prefab cellenbeton bouwdelen hebben een lengte van maximaal 6,75 meter. De elementen worden voor de wanden horizontaal toegepast. Het systeem wordt volledig geprefabriceerd, waardoor er minder mensen op de bouwplaats nodig zijn, de bouwtijd korter is en er nauwelijks afval is. Hebel cellenbeton werkt thermisch isolerend en heeft een accumulerend vermogen, waardoor het een gunstige invloed heeft op het binnenklimaat. Het kan worden afgewerkt met elk gewenst materiaal, van metselwerk tot en met beplating. Daarbij is het een licht bouwmateriaal, wat gunstig is voor de fundering van een gebouw.

Onbrandbaar

Met Hebel cellenbeton is uitermatte brandveilig te bouwen. Het materiaal zelf is onbrandbaar brandwerend conform NEN-EN 1501-1 (Euroklasse A1). Het behoudt bij brand zijn constructieve eigenschappen en is minimaal 360 minuten brandwerend. Dat is zes maal langer dan het Bouwbesluit eist.

Daarbij passen ook brandveilige detailleringen en aansluitingen. Zo is het belangrijk dat bij een brand de brandscheidende wand tussen twee brandcompartimenten in stand blijft en dat doorgaande instorting wordt voorkomen. Een goede oplossing daarvoor is het toepassen van smeltankers. Daarbij worden de panelen van Hebel Cellenbeton met smeltankers tussen twee onafhankelijke staalconstructies gemonteerd. Deze ankers smelten in geval van brand alleen aan de brandzijde, zodat alleen de stalen draagconstructie aan die kant instort. De wand zelf blijft intact. Xella helpt ontwerpers en bouwers graag met het vinden van de juiste oplossingen voor brandveilig bouwen.

Heropening

Het nieuwe centrumgebouw heeft de naam Ganvie Village gekregen en is op 2 juni 2022 officieel geopend. Minder dan een jaar na de brand kunnen mensen hier weer zwemmen, dineren, spelen en boodschappen doen.

Xella
www.xella.nl