Lezerstest

Producten
Artikel delen

Alleszuiger, schaafmachine en schroefboormachine op pijnbank

Er is weer volop getest door lezers van BouwTotaal. Ditmaal ondergingen drie gereedschappen van Bosch een kritische test. Johan Schaeffer kreeg schoonmaakwoede van de Bosch alleszuiger. Uw hoofdredacteur mocht aan de slag met de accuschaafmachine en Joeri Schuttevaer gebruikte de accuschroefboormachine om een groot aantal deuren af te hangen.

Tekst: ing. Frank de Groot

“Ik werk normaal met andere merken gereedschappen, maar deze Bosch accuschroefboormachine is me prima bevallen”, zegt Joeri Schuttevaer van Fa. Schuttevaer in Zaandam. Het bedrijf werd opgericht door zijn vader, die inmiddels met pensioen is. Hoofdactiviteit is het afhangen van deuren bij bouwprojecten. Een prima gelegenheid dus om de accuschroefboormachine Bosch GSR 18V-60 FC Professional flink te beproeven. “Al een paar maanden geleden zag ik hem in een blad aangekondigd staan: de GAS-18V-10L professional accustofzuiger. En ik mocht hem uittesten”, aldus Johan Schaeffer van klusbedrijf De KlusBij in Rotterdam-Nesselande, die al voor de vierde keer een test uitvoerde voor BouwTotaal. Hoofdredacteur Frank de Groot schaafde onder meer deuren met de accuschaafmachine en toont zich tevreden: “Prima schaafmachine, alleen zou ik hem niet voor zware klussen gebruiken.”

Joeri Schuttevaer aan de slag met de accuschroefboormachine.

Test accuschroefboormachine

Fa. Schuttevaer werkt voornamelijk voor aannemers en deurenfabrieken. “Steeds vaker worden de kozijnen op locatie digitaal ingemeten, waarna de deuren worden gemaakt. Vroeger hadden we ook veel schaafwerk, maar dat wordt door het inmeten steeds minder. De inkrozingen voor de scharnieren zijn al aangebracht in de deuren. Wij maken dan nog de inkrozingen in de kozijnen. Vervolgens brengen we de scharnieren aan en hangen de deuren af. Dat kan wel oplopen tot vijftig deuren per dag.”
Veelal zijn de kozijnen van hardhout, alsmede ook het kanthout van de deuren. “We schroeven dus voornamelijk in hardhout, maar dan moeten we wel eerst voorboren. Dat kan door een boorhouder op de machine te plaatsen. Er zitten nog drie andere opzetstukken bij, namelijk een excenter- en boorhameropzetstuk en een haaks opzetstuk. Die laatste is handig als je in krappe hoeken moet werken. De eerste twee tot drie keer moet je soms nog even goed kijken bij het wisselen van opzetstuk, maar daarna gaat het vanzelf”, aldus Joeri.
Hij moest wel even wennen aan de lengte van de machine bij schroeven: “Die is weliswaar heel kort, maar ik ben een slagschroevendraaier gewend en die is nog korter. Omdat ik vaak moet voorboren en schroeven, heb ik de keus gemaakt met deze machine voor te boren.”
Joeri is zeer tevreden over de prestaties: “Aan het begin schakelde de machine soms ineens uit, maar dat bleek de KickBack Control te zijn, die zorgt voor uitschakeling van de motor bij plotseling blokkeren. De gevoeligheid kun je instellen, dus daarna ging het prima. Hij ligt verder lekker in de hand en is krachtig. De accu gaat ook lang mee en is snel te laden. Er zit een goede koffer bij, met alle accessoires. Ja, eigenlijk wel een prima machine!”

Het is een alleszuiger. Dus testte Johan Schaeffer de stofzuiger ook als waterzuiger, bij het laten leeglopen van een radiator.

Test alleszuiger

“Hij werd stevig verpakt afgeleverd en heel compleet: de stofzuiger met een zuigbuis in drie delen, een zuigslang, een spleetzuiger en een zuigmond, een adapter om op elektrisch gereedschap, zoals een cirkelzaagmachine of een decoupeerzaag, aan te sluiten. Bovendien twee 5Ah accu’s en een acculader. Als je hem zo ziet staan denk je: zou daar nou echt zuigkracht in zitten?”, opent Johan Schaeffer. Bij het opbergen in je bus kunnen de slang, de zuigbuizen en de zuigmond aan de stofzuiger geklikt worden. Het gewicht is volgens Johan prima: “je tilt hem heel gemakkelijk je bus in en uit.”
En dan de praktijk: “De zuigkracht is prima. Niet alleen aangesloten op een andere machine, maar ook bij het zuigen van de vloer. Zelfs grotere delen worden goed van de grond opgezogen. We hebben vloerbedekking van een trap gehaald en de lijmresten opgezogen. Dat gaat heel goed. De 18V accu – je kunt op de bovenkant van de stofzuiger aflezen hoe vol die nog is – gaat ook een hele poos mee. In ieder geval voldoende om een vloertje te zuigen. En de oplader zorgt ervoor dat hij binnen een half uur weer opgeladen is. Je zult dus niet gauw zonder stroom zitten.”
“Het stofreservoir is doorzichtig, zodat je kunt zien of het geleegd moet worden. Ook de stoffilter is er makkelijk uit te halen en schoon te maken. De stofzuiger kan ook als waterzuiger gebruikt worden. Ik heb hem gebruikt bij het laten leeglopen van een radiator. Er zat geen aftapkraantje aan, dus een koppeling losgemaakt en het uitlopende water met de waterzuiger opgezogen, zodat er geen grote plas op de grond terecht kwam. Eigenlijk zou er een tweede filter bij moeten zitten om voor het natzuigen te kunnen gebruiken. Want met een natte filter moet je geen droog stof gaan zuigen.”
“Wat ik wel miste waren wieltjes aan de onderkant. Als je een wat grotere oppervlakte wil zuigen moet je hem optillen om te verplaatsen, hij rijdt niet achter je aan”, merkt Johan op. “Maar hij is licht genoeg om op te tillen. Om kort te gaan: Een aanwinst in de 18V reeks van Bosch. Hij is ook zonder accu’s en oplader te verkrijgen. Dus als je al andere 18V machines hebt, kun je gewoon die accu’s gebruiken.”

Hoofdredacteur Frank de Groot schaaft deuren met de accuschaafmachine.

Test accuschaafmachine

Hoofdredacteur Frank de Groot benutte een interne verbouwing voor het testen van de Bosch GHO 12V-20 Professional accuschaafmachine. Eerst moest een drietal deuren eraan geloven: deze liepen bij vochtig weer – dus uitzetting – soms net tegen de vloer aan. “De machine schaaft soepel en ligt goed in de hand. Het geluidsniveau valt me ook erg mee. Verder is het aan te bevelen een stofzuiger op de schaafmachine aan te sluiten. Er kan namelijk een afzuigadapter met afzuigslang Ø 35 mm op worden afgesloten. Doe je dat niet, dan is de werkplek binnen korte tijd bedekt onder een laag houtstof en houtschaafsel. Bovendien is inademing van het houtstof schadelijk voor de gezondheid. Ook kan de spaanafvoer verstopt raken, waardoor de prestatie van de machine nadelig wordt beïnvloed. Ik heb zelf gewerkt met een stofzak, maar ook dan loopt de spaanafvoer vol, doordat een actieve afzuiging ontbreekt.”
De schaafzool is voorzien van een V-groef, waarmee houtranden zijn af te schuinen. Frank probeerde het bij een houten blad van een toonbank: “Het vereist eerst even oefening op een proefstuk. De rand moet namelijk wel in de V-groef blijven, anders verloopt de afschuining. Maar uiteindelijk bleek dat met de juiste druk en concentratie prima te lukken.” Om de machine eens flink te testen werd de maximale spaandiepte van 2,0 mm ingesteld en vervolgens kops steigerhout geschaafd: “Daar bleek de machine toch wel wat moeite mee te hebben. Het toerental loopt dan terug en de machine stopt soms geheel. Beter is het daarom een geringe spaandiepte in te stellen en de aandrukkracht te beperken: laat de machine zijn werk doen.”
De machine wordt geleverd in een fraaie koffer met twee compacte 12V accu’s. Ze zijn binnen een uur opgeladen, maar lijken het ook niet heel lang vol te houden bij zwaardere belasting. Tijdens de test moest de accu toch een keer vervangen worden. “Het is een prima schaafmachine voor standaard schaafwerk. Voor langdurig en zwaarder schaafwerk lijkt me deze compacte machine wat minder geschikt.”

 


Technische gegevens

Bosch GAS 18V-10 L Professional alleszuiger. Deze alleszuiger zorgt met een ongewone luchtstroom voor een efficiënte afzuiging: door de speciale Rotational Airflow wordt binnenin de stofzuiger een werveling geproduceerd, zodat het stof langzamer op de filter neerslaat. De filter wordt hierdoor gespaard en het zuigvermogen blijft langer hoog. Het is de enige accuzuiger die deze rotatieluchtstroom en tevens een netto-inhoud van zes liter biedt. Professionals kunnen met de accuzuiger en een volgeladen 6,0 Ah-accu tot wel 24 minuten zuigen. De alleszuiger heeft een hoge luchtstroom van 24 liter per seconde. Accessoires zijn spleetzuigmond, vloerzuigmond en drie verlengbuizen. Met een adapter kan de accuzuiger op elektrisch gereedschap worden aangesloten en zuigt, nog voordat het in de omgeving komt, stof direct af. De alleszuiger is gecertificeerd voor stofklasse L.

Bosch GSR 18V-60 FC Professional accuschroefboormachine. Deze FlexiClick-schroevendraaier met verschillende opzetstukken kan bijna elke klus aan. De machine is met een lengte van 140 millimeter zeven millimeter korter dan zijn voorganger en heeft een precisiekoppeling. Deze verhindert door een elektronische regeling dat de machine bij het indraaien van schroeven doordraait. KickBack Control zorgt voor uitschakeling motor bij plotseling blokkeren. Draaien, klikken en het zit vast: het koppelen van de vier FlexiClick-opzetstukken aan de accuschroefboormachines is simpel. De robuuste boorhouder biedt naast het bestaande excenter- en boorhameropzetstuk, het nog kortere haakse opzetstuk GFA 18-W Professional met zeskantopname en de massief metalen boorhouder GFA 18-M Professional. De machine is bovendien voorzien van de Connectivity-functie van Bosch.

Bosch GHO 12V-20 Professional accuschaafmachine. Het geoptimaliseerde evenwichtspunt zorgt voor comfortabel en ergonomisch werken. De borstelloze EC-motor en het 12V-systeem van de schaafmachine resulteren in een compact machine-ontwerp. Dit, gecombineerd met de snoerloze bewegingsvrijheid, zorgt voor een goede bedienbaarheid in elke werkpositie. Deze machine is bestemd voor het schaven van hout. Deze is compatibel met alle Bosch Professional 12V-accu’s en opladers (Flexible Power System) evenals stofzakken en het Bosch Click & Clean stofafzuigsysteem. De GHO 12V-20 Professional heeft ook een Wood Razor-schaafmes. Spaandikte: 0 – 2 mm, sponningdiepte: 0 – 17 mm, schaafbreedte: maximaal 56 mm en het gewicht exclusief accu is 1,5 kg.


 

BouwTotaal