Lezerstest

Producten
Artikel delen

Boren om de bocht

Speedboren kennen wij allemaal. Voor boren in hout en soms in kunststof. Dat kan snel en mooi recht; gaten voor leiding doorvoeren en eventueel ook grotere uitsparingen in hout voor een houtverbinding of een slotkast. Echter heb je na het boren nog altijd hamer en beitel nodig om het werk af te maken. Dat kan sneller.

Tekst en beeld: Ton Beijk

Boor

De Rex Woodstar 3D boor is gemaakt van zeer hard gereedschapstaal, in combinatie met een hoogwaardige coating. De boor heeft meerdere snijvlakken in de kop, maar ook aan de zijkanten (zie de foto hierboven). Dit maakt het mogelijk om met deze boor zowel te boren als frezen. Dat laatste is vooral heel interessant; je hoeft niet perse recht door het hout. Je kunt dus enigszins de bocht om. Dit schrijf ik nu natuurlijk makkelijk hier, maar dit wordt vooral bepaald door de diameter van de boor en de dikte van het materiaal. Ik ben in de werkplaats aan de gang gegaan met een 22 mm boor. Dat is een veel gebruikte maat voor vooral timmermannen, installateurs en elektriciens.

Boren door hout

Om de bocht

Op de foto hieronder zie je dat het linker gat sterk afbuigt naar links, het rechter gat gaat gewoon rechtdoor. Dit is een voordeel bij het boren van doorvoeren voor leidingwerk om de leiding alvast de goede richting uit te sturen. Ook boren door vloerbalken ging erg makkelijk. Aanbevolen toerental bij boren hou je dan tussen 300 en 1.500 toeren en bij frezen tussen 1.000 en 1.500 toeren. Dit is sterk afhankelijk van de diameter van de boor en de hardheid van het materiaal.

Geboorde gaten

Frezen

Frezen met boorZoals gezegd, met deze boor kan je ook frezen. Waar je vroeger met een speedboor een aantal gaten maakte en je daarna het hout overtollig hout weg moest hakken, doe je dit direct met deze boor. Na eerst alle gaten te hebben geboord frees je met de boor zijdelings in de richting van de andere gaten. Dit is snel en efficiënt. Echter weet ik niet of het altijd wel net zo netjes gebeurd. Dit is ook erg afhankelijk van het soort hout. In dit geval was dat 40 mm massief grenen. Op zich niet heel hard, maar je hebt in hout sterk te maken met een nerf, of soms een kwast.

Spaanders lozen

Wat mij opviel met deze boor is dat je de spaanders wel regelmatig moet lozen. Meer als bij werken met een speedboor. Dit komt door de vorm. In mijn enthousiasme boorde ik in één keer iets te diep bij het eerste gat voor het slot. Toen kreeg ik de boor niet meer terug. Ik heb het gat toen vrijgemaakt met een dunne schroevendraaier en na wat links en rechtsom draaien kwam hij eindelijk los. Daar ging de tijdwinst.

Verder kan dit type boor best een goede aanvulling zijn op je boren assortiment. In snelheid verdien je ze terug. Ze zijn verkrijgbaar in de maten 15, 18, 20, 22 en 25 mm. De opnameschacht is zeskant en past in elke boorkop vanaf 10 mm. Uiteraard heeft deze boor een scherpe centreerpunt.

Over de auteur:
Ton Beijk heeft veel ervaring met het testen van gereedschappen. Hij neemt voor BouwTotaal regelmatig tools onder handen en geeft zijn objectieve mening.

A.S.F. Fischer
www.asf-fischer.nl

BouwTotaal