Technologie breekt de vastgoedsector open

Artikel delen

Verhuurders en handelaren van onroerend goed staan niet bekend als erg innovatief. Dat blijkt onder meer uit het feit dat een koper of huurder zich vaak wel online kan oriënteren voor een nieuwe woning, maar de rest van de transactie offline doorloopt. Op basis van bijna 24.000 respondenten van de ING Vraag van Vandaag blijkt dat slechts 2% van de consumenten hun koop/ of huurcontract digitaal ondertekende.

Nieuwe technologieën stimuleren innovatie

Dankzij nieuwe technologieën (zoals bijvoorbeeld sensoren, big data en data analytics) kan de vastgoedsector wel makkelijker gaan innoveren. Onder de naam PropTech zijn er nieuwe technologische toepassingen mogelijk. Investeringen in PropTech-bedrijven zijn dit decennium vertienvoudigd en de verwachting is dat deze de komende jaren verder toenemen.

Transparanter, een betere bezetting en extra services

PropTech maakt vastgoed vooral transparanter. Verdere ontwikkeling van digitale marktplatformen voor vastgoed zorgen ervoor dat koperverkopers en huurder/verhuurders elkaar eenvoudiger vinden. Daardoor dalen de transactiekosten en de waarde van panden is door data analytics steeds beter te bepalen. De bezetting van bijvoorbeeld kantoorpanden verbetert door beter inzicht in het gebruik door sensoren. Door middel van een app zijn vrije werkplekken eenvoudiger te vinden. Tot slot is winst te behalen bij het digitaliseren van het administratieve proces.

Gebruikers profiteren, makelaars in het nauw

Zetten we alle nieuwe PropTech-toepassingen op een rijtje, dan blijkt dat vooral gebruikers profiteren. Een Smart Building voldoet beter aan hun wensen en stelt hun in staat de bezetting beter te regelen. Verhuurplatformen maken kortere huurperiodes en lagere transactiekosten mogelijk. De traditionele rol van de makelaar staat daardoor onder druk. Platformen kunnen deze rol verder digitaliseren en overnemen.

Maurice van Sante
ING Economisch Bureau