Vierde editie Green Leader Award van start

Artikel delen

Dutch Green Building Council (DGBC) organiseert in samenwerking met PropertyNL en PROVADA voor het vierde jaar op rij de Green Leader Award. Dit is dé onderscheiding voor duurzame leiders die zich inzetten voor het verduurzamen van de gebouwde omgeving. Eerder wonnen Onno Dwars (Ballast Nedam Ontwikkeling), Peter Göbel (ING Real Estate Finance) en Anneke de Vries (Albert Heijn) deze prijs. De winnaar wordt bekend gemaakt tijdens het DGBC-Gala tijdens de Dutch Green Building Week op donderdag 26 september. Kandidaten nomineren kan vanaf vandaag via www.greenleaderaward.nl.

De Green Leader Award is in het leven geroepen om door middel van leiderschap een versnelling te realiseren in het verduurzamen van de vastgoedsector. Er worden de laatste jaren goede stappen gezet, maar om de klimaatdoelstellingen van Parijs te halen zijn grotere sprongen noodzakelijk. Inspirerende leiders zijn hierbij essentieel.

Op zoek naar leiders met lef

Annemarie van Doorn, directeur van Dutch Green Building Council benadrukt: “We hebben leiders nodig die lef tonen en anders en vooruitstrevend durven te denken. Ze moeten leiders een persoonlijke drive hebben om de wereld mooier te maken en daarmee ook een krachtige impuls te geven aan het verduurzamen van de gebouwde omgeving. Naar deze mensen zijn we op zoek.”

Anneke de Vries, van Albert Heijn, won de Green Leader Award 2018 en is dit jaar lid van de jury. Zij won in 2018 omdat zij wordt gezien als een enorme inspirator in het ontwikkelen van visie en het boeken van resultaten op het gebied van duurzaamheid. Daarnaast wordt haar inzet voor het verduurzamen van bestaande bouw geprezen, iets dat vele malen uitdagender is dan optimalisatie van nieuwbouw. Met 2200 locaties (winkels en distributiecentra) in Nederland en België is de kans en impact hiermee groot.

De Vries: “Ik kijk uit naar wie de volgende editie wint. Wat mij betreft is het iemand die nieuwsgierig is naar de verschillende manieren om naar Parijs te komen. Iemand die kan enthousiasmeren om anderen in beweging te krijgen. Want hoe meer Green Leaders hoe beter!”

Beoordelingscriteria door markt

De beoordelingscriteria voor de Award werden dit jaar bepaald aan zogenaamde leiderschapstafels op de PROVADA.
AM, Bouwinvest Real Estate Investors, Innax, Signify en Vattenfall namen ieder een tafel voor hun rekening. Aan de vijf verschillende tafels spraken kopstukken uit de markt met elkaar over de eigenschappen van groen leiderschap. Tijdens de slotsessie op PROVADA presenteerden de gespreksleiders de uitkomsten van de gesprekken van de tafels. Daarmee gaven zij antwoord op de vraag welke eigenschappen een groene leider heeft, zodat de jury van de Green Leader Award die input mee kan nemen tijdens de jurering voor de award.

De winnaar wordt bekend tijdens Dutch Green Building Week 2019

Tot 15 juli is het mogelijk om kandidaten te nomineren. Daarna selecteert de jury, bestaande uit gerenommeerde wetenschappers en vertegenwoordigers uit de sector, vijf finalisten. Op 26 september wordt tijdens het DGBC-Gala in de Dutch Green Building Week de winnaar bekendgemaakt. Hij of zij mag zich een jaar lang Green Leader noemen en heeft daarmee ook de verantwoordelijkheid zijn of haar leiderschap in te zetten voor de verduurzaming van de gebouwde omgeving.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over de Green Leader Award op www.greenleaderaward.nl.