Snel verdiend

Ondernemen
Artikel delen

Twijfel niet te lang over duurzame investeringen

Op deze plek bespreek ik regelmatig de verschillende fiscale mogelijkheden die ondernemers hebben wanneer zij investeren in energiebesparende maatregelen. In verband met de kabinetsplannen die nu voor 2019 worden gemaakt wil ik iedereen hierbij een korte waarschuwing geven. De plannen van het kabinet beginnen steeds meer vorm te krijgen en deze lijken negatief te zijn voor de energie investeringsaftrek (EIA). Hoewel de overheid zich in wil blijven zetten op duurzaamheid verlagen ze wel de bestaande stimuleringsmaatregelingen.

De EIA bedraagt nu in 2018 nog 54,5% van het investeringsbedrag, maar wordt vanaf 2019 fors lager. De huidige plannen laten een percentage zien van 45%. In combinatie met de verlaging van de tarieven voor de vennootschapsbelasting kan dat resulteren in een fors lager fiscaal voordeel als een investering pas na de jaarwisseling wordt gedaan. Twijfel daarom niet te lang over het doen van een investering.

Bijvoorbeeld, wanneer men een investering van €25.000 doet en deze meldt binnen de EIA dan komt het netto belastingvoordeel wat verkregen kan worden tot wel 1.000 euro lager uit. Heeft u daarom plannen om te gaan investeren in energiezuinige bedrijfsmiddelen, maar twijfelt u nog om dit te doen. Wacht dan niet te lang, het is wellicht verstandig de investering dit jaar nog te doen. Neem de nieuwe plannen en de financiële gevolgen daarvan in ieder geval mee in uw investeringsbegroting.

Om nog gebruik te maken van het gunstigere percentage moet de investering nog in 2018 plaatsvinden. De installatie en ingebruikname kan over de jaarwisseling worden getrokken en in de loop van 2019 plaatsvinden. Haast met betrekking tot de installatie van het systeem is dus niet geboden. Een belangrijke voorwaarde binnen de regeling – welke helaas nog vaak wordt vergeten – is dat de EIA-aanvraag binnen 3 maanden, nadat de verplichting is aangegaan dient te worden aangemeld bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Bij de EIA denken de meeste mensen vaak als eerste aan investeringen in LED-verlichting, zonnepanelen en warmtepompen. Onbekender is de mogelijkheid om energiebesparende investeringen die niet op de lijst staan toch te melden onder de EIA-regeling. Daarbij moet er sprake zijn van een bepaalde besparing in energieverbruik per geïnvesteerde euro. Wanneer aangetoond kan worden dat de besparing binnen een bepaalde marge ligt dan zal het RVO een verklaring afgeven. Zo is het voor een binnenvaartschipper mogelijk om roerombouw te melden of een kweker kan een investering in een nieuwe kweekmethode aanmelden.

Heeft u plannen om te investeren energiebesparende maatregelen en wilt u deze plannen laten toetsen of ze bijvoorbeeld gemeld kunnen worden binnen de EIA? Neem dan om de mogelijkheden te bespreken contact met mij op via onderstaand emailadres of bel 088-253 3300.

BouwTotaal