Opleving van investeringen in bedrijfsgebouwen stokt

Artikel delen

In het eerste kwartaal van 2022 werd voor circa € 6,1 miljard geïnvesteerd in bedrijfspanden. Dat is ruim 6% meer dan in dezelfde periode vorig jaar, maar ongeveer gelijk aan een kwartaal eerder. De economie trok weer aan nu de lockdowns en de gevaren voor nieuwe lockdowns voorbij lijken. Investeringen in bedrijfspanden profiteren hiervan doordat de grote onzekerheid over het verloop van de pandemie is afgenomen en bedrijven op zoek zijn naar nieuwe productielocaties vanwege de toegenomen vraag naar goederen.

Investeringen in bedrijfsgebouwen namen dusdanig toe dat deze zelfs boven het niveau uitkwamen van voor de coronacrisis. Bouwbedrijven, actief in de utiliteitssector, hebben hun orderboeken het afgelopen jaar ook verder zien stijgen tot meer dan 10 maanden werkvoorraad.

Grafiek bouwmonitor

Hogere prijzen bouwmaterialen en nieuwe onzekerheid

Net als in andere deelsectoren hebben bouwers in de utiliteitssector echter last van arbeidstekorten en hogere materiaalprijzen. Vooral de prijs van duurder staal maakt de bouw van bijvoorbeeld logistieke centra duurder. Daarbij komt de geopolitieke en economische onzekerheid door de oorlog in Oekraïne. Vooral bedrijfsinvesteringen in gebouwen hebben hieronder opnieuw te leiden omdat bedrijven deze nu eerder uitstellen of afstellen omdat rendementen onzekerder worden en bouwkosten oplopen.

Maurice van Sante
ING Research
maurice.van.sante@ing.com