EIA aanvragen: profiteer van de voordelen

Artikel delen

Weten hoe je van de Energie-investeringsaftrek (EIA) kunt profiteren? Lees dan vooral verder. Als bouwprofessional sta je namelijk wellicht voor de uitdaging om energiezuinige investeringen te doen, en EIA kan daarbij een waardevol hulpmiddel zijn. Of je nu al bekend bent met EIA of net begint met het verkennen van de mogelijkheden, we geven je inzicht in EIA, hoe je het kunt aanvragen en de voordelen ervan.

Wat is EIA?

De EIA is een fiscale regeling die bedrijven stimuleert om te investeren in energiebesparende bedrijfsmiddelen en duurzame energie. Maar hoe werkt het nu precies? Bij het aanvragen van EIA subsidie dien je een aanvraag in bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Het is belangrijk om te weten welke investeringen in aanmerking komen en welke niet. Typische voorbeelden van EIA-investeringen zijn energiezuinige verlichtingssystemen, isolatie, warmtepompen en zonnepanelen.

Wat EIA zo aantrekkelijk maakt voor ondernemers is de mogelijkheid om 45% van de investeringskosten in mindering te brengen op de fiscale winst, bovenop de reguliere afschrijving. Dit leidt niet alleen tot aanzienlijke belastingvoordelen, maar moedigt ook duurzaam ondernemen aan. De EIA draagt niet alleen bij aan kostenbesparingen, maar ook aan een groen imago voor je bedrijf.

eia

Foto door Pixabay

EIA aanvragen als bouwprofessional

Wil je als bouwprofessional optimaal profiteren van de Energie-investeringsaftrek (EIA)? Dan dienen jouw investeringen in een bedrijfsmiddel te voldoen aan specifieke voorwaarden:

  • Het bedrag aan energie-investeringen per bedrijfsmiddel moet minimaal € 2.500 bedragen.
  • Het betreffende bedrijfsmiddel mag nog niet eerder in gebruik zijn genomen.
  • Het bedrijfsmiddel moet vermeld staan op de energielijst, die je kunt downloaden van de website van RVO.nl.

Het is niet mogelijk om gelijktijdig gebruik te maken van zowel de energie-investeringsaftrek als de milieu-investeringsaftrek voor hetzelfde bedrijfsmiddel. Wel kun je de EIA combineren met de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek.

Ook bedrijfsmiddelen die niet expliciet op de Energielijst staan, maar wel energie of fossiele brandstoffen besparen en voldoen aan een algemene besparingsnorm, komen in aanmerking voor de EIA. Daarnaast vallen de kosten van een energieadvies onder bepaalde voorwaarden binnen de regeling.

Gebruikmaken van de regeling?

Om als bouwprofessional van de EIA gebruik te maken, dien je binnen 3 maanden na de investering een melding te doen op RVO.nl. Bewaar de ontvangen bevestiging zorgvuldig bij je boekhouding. Vervolgens geef je de energie-investeringsaftrek aan in je belastingaangifte. De uiteindelijke beslissing over je aangifte wordt genomen door de Belastingdienst, mogelijk ondersteund door een advies van RVO.nl. Bron: RVO.nl

We hopen dat dit artikel je een helder inzicht heeft gegeven in de wereld van EIA-subsidie. Of je nu een klein bedrijf bent dat net begint met duurzaamheid of een gevestigde onderneming die zoekt naar nieuwe mogelijkheden, EIA kan een belangrijk instrument zijn in je strategie.

In conclusie is de EIA een krachtig instrument voor bedrijven om duurzame investeringen te bevorderen en tegelijkertijd fiscale voordelen te behalen. Door bewust te investeren in energie-efficiënte oplossingen, kun je niet alleen bijdragen aan een groenere toekomst, maar ook je bedrijfsresultaten optimaliseren. Het proces van EIA aanvragen mag dan wel enige inspanning vergen, maar de lange termijn voordelen zijn de investering meer dan waard.