Eén accu voor 18V en 36V power tools

Artikel delen

Denk je aan accu-gereedschap, dan denk je vaak aan kleinere tools als accuboren en -zagen. Voor het echt stevigere werk is snoerloos werken nog toekomstmuziek, denkt menigeen. Dat is nu voorbij met de MULTI VOLT accu van HiKOKI. Dankzij nieuwe technologieën is het mogelijk om 36 Volt accu’s in 18 Volt machines te gebruiken. Dat maakt dat deze accu’s zowel 18V als 36V kunnen leveren. Daarmee zijn deze Lithium Ion accu’s volledig uitwisselbaar tussen alle 18V én 36V machines van HiKOKI. En dat worden er steeds nog meer, zoals HiKOKI laat zien op de BouwBeurs.

Het gemak van snoerloos gereedschap combineren met een brede range van tools; groot en klein, licht en zwaar. Met die veel gehoorde wens van bouwprofessionals ging HiKOKI (vh Hitachi Power Tools, zie kader) aan de slag. Het resultaat is de MULTI VOLT accu, legt Ruurd van der Vegt van HiKOKI uit. “Met 18V kan iedere bouwprofessional veel normaal werk uitvoeren; op een lichte, compacte wijze met een lange levensduur voor een breed assortiment van gereedschappen. Maar voor het zwaardere werk ben je afhankelijk van gesnoerde machines, althans tot nu toe. Dat hebben we aangepakt met de MULTI VOLT accu’s.”
Hoe werken die precies? Van buiten lijkt de accu nog op zijn voorgangers maar de nieuwe MULTI VOLT accu’s zijn van binnen voorzien van geheel nieuwe technologieën. Dat betekent dus niet een veel grotere accu met alle ergonomische nadelen van dien, maar een accu in hetzelfde formaat en gewicht als de 18V, vertelt Van der Vegt. “In die behuizing zit een schakeling die ervoor zorgt dat de accu vanzelf overschakelt op 36V, als je één van onze 36V-tools gebruikt. De accu kan detecteren of ze wordt gebruikt in een 18V of een 36V apparaat en past de spanning automatisch aan.”

Eén accu nodig

De MULTI VOLT accu is ontworpen voor volledige compatibiliteit met de huidige 18V slide range en verandert automatisch tussen twee voltages 36 V – 2,5 Ah (BSL36A18) / 4,0 Ah (BSL36B18) en 18V – 5,0 Ah (BSL36A18) / 8,0 Ah (BSL36B18), afhankelijk van de gebruikte accu. Dat betekent dat de MULTI VOLT BSL36A18 accu een hoog vermogen heeft van 1.080 Watt en de MULTI VOLT BSL36B18 accu van maar liefst 1.440 Watt! De flexibiliteit van de MULTI VOLT accu is vooral nuttig bij een hoog vermogen, zoals bij de nieuwe snoerloze cirkelzaag C3606DA.
Van der Vegt: “Het grootste voordeel is nog wel dat je niet een andere accu hoeft te pakken, maar zowel 18V- als 36V-machines met één accu kunt bedienen. Een indicator op de accu zelf geeft aan hoeveel power er nog in zit. Daarnaast heeft de vakman ook maar één lader nodig.”
Dat zorgt ervoor dat de MULTI VOLT geschikt is voor elke professionele klus en dat geeft veel vrijheid. Van der Vegt: “Dat is ook precies wat wij te horen krijgen van de bouwprofessional. Het is niet alleen makkelijker; het is ook nog eens veiliger. Want sta je op een steiger, dan ben je nu af van rondslingerende en daarmee gevaarlijke snoeren. En ook een stuk flexibeler, want niet overal is netstroom beschikbaar. En dat geldt natuurlijk ook voor de kruipruimte, waar je niet meer dan 42V mag gebruiken. Dat kan dus met de MULTI VOLT.”

Kostenefficiënt

Het meest kostenefficiënt is deze MULTI VOLT te combineren met meerdere accu-apparaten. “Omdat deze MULTI VOLT accu’s in zoveel apparaten past, heb je niet meer batterijen nodig maar ook niet meer gesnoerde apparaten. Verder kennen accu’s natuurlijk een bepaalde levensduur; al kan de MULTI VOLT behoorlijk lang mee: circa 1500 ladingen gegarandeerd. En een beetje afhankelijk van het soort werk hoef je overdag niet te laden.”
Tijdens de BouwBeurs 2019 biedt HIKOKI de gelegenheid officieel kennis te maken met deze nieuwe MULTI VOLT en met andere tools. Ze pakken uit met een flinke stand van ruim 350 m2, waarin verschillende demonstraties gegeven worden met onder andere andere de Multi Volt accu, de AC Koolborstelloze motor en accu spijkerapparaten.

HIKOKI: Hal 12, stand B120.


Nieuwe naam HiKOKI

HiKOKI is sinds 1 oktober 2018 de nieuwe naam van Hitachi Power Tools. Dat is het gevolg van de overname van Hitachi Power Tools door de Amerikaanse financiële investeerder KKR, in juni vorig jaar.

“In de naam HiKOKI schuilt waar we als merk voor staan,” legt Ruurd van der Vegt van het Japanse bedrijf uit. “De naam voegt het Engelse “High”, wat staat voor hoogstaande technologieën en kwaliteiten, en het Japanse “KOKI”, wat “industriële machines” betekent, samen in één woord. Tevens bevat onze merknaam het getal één. Een mooie referentie naar dat waar we met het hele bedrijf naar streven: nummer 1 producten leveren en nummer 1 wereldwijde marktleider worden.”

Het bedrijf richt zich samen met KKR duidelijk op verdere groei en wil het bedrijf nieuwe kansen en vrijheden geven om dit doel te bereiken. Dat alles gebeurde vorig jaar in het jubilieumjaar van HiKOKI, want het bedrijf bestond 70 jaar.