Afbouwvakdag: “Het gaat fantastisch worden!”

Artikel delen

Verbeteren van de vaste samenwerking in de bouwketen betekent onder meer: zich verdiepen in elkaars technische reikwijdte. Dat kan op 4 april 2019 in de Werkspoorkathedraal in Utrecht die voor één dag wordt omgebouwd tot een nederzetting met expertisewijken en een innovatieplein. De Afbouwvakdag is een dag voor afbouwers én aannemers b&u.

De beursvloer van de Afbouwvakdag in maagdelijke staat. Foto: Peter Cuypers.

“Op de grote Nederlandse en internationale bouwbeurzen is er nog zelden een aparte hal voor de afbouw. Het is zoeken tussen de andere aanbieders van bouwmaterieel en -producten. Terwijl de afbouwsector op product-, materieel- en gereedschappenniveau – veel meer dan de ruwbouw – bestaat uit samenhangende disciplines. Die worden bovendien vertegenwoordigd door één branchevereniging, namelijk de Nederlandse Ondernemersvereniging voor Afbouwbedrijven (NOA)”, zegt Rob van Boxtel. Hij geeft daarmee een belangrijk argument voor het bestaan van de Afbouwvakdag die op 4 april 2019 gehouden wordt in de Werkspoorkathedraal te Utrecht. NOA organiseert het evenement en hij is coördinator en aanspreekpunt. “Het wordt de gelegenheid bij uitstek waar elk gesprek tussen standhouders en bezoekers kan leiden tot een zakelijke afspraak. Het publiek bestaat namelijk voor een belangrijk deel uit mkb-ondernemers die de producten gebruiken en verwerken. De Afbouwvakdag is een marktplaats voor inspiratie, kennis delen, netwerken en zakendoen.”

Beurscoördinator Rob van Boxtel: “Elk gesprek kan leiden tot een zakelijk afspraak.”

Ook voor aannemers b&u

Behalve aan de beursstands van de exposanten kan de bezoeker zijn bouwhart ophalen aan de jongste technische ontwikkelingen op het innovatieplein en ook aan enkele korte lezingen van sprekers die hun ‘bouwsporen’ hebben verdiend. Het exacte programma is nog niet bekend. “Houd gewoon onze website, afbouwvakdag.nl, in de gaten voor het laatste nieuws. Je kunt je daar overigens ook aanmelden.”
De Afbouwvakdag is er, volgens Van Boxtel, niet alleen voor afbouwers. “Je ziet steeds vaker dat aannemers b&u en gespecialiseerde ondernemers in vaste teams met elkaar optrekken. Dat veronderstelt op zijn minst dat men belangstelling heeft voor elkaars activiteiten. Het is voor de aannemer b&u immers van belang, dat hij of zij de inbreng van de partners in de uitvoeringsketen op waarde weet te schatten. Zonder kennis van de laatste ontwikkelingen gaat dat niet. Het zou mij niet verbazen dat afbouwers hun opdrachtgevers uitnodigen voor een vakinhoudelijk uitstapje naar Utrecht. En het zal ook zeker helpen dat de beurs gehouden wordt in een fraai industrieel monument. Een attractie op zich.”

Expertisewijken

Waarom is er eigenlijk gekozen voor deze locatie? Van Boxtel: “In de eerste plaats om de centrale ligging en de bereikbaarheid. De omvang van de beursvloer en het buitenterrein waar het zwaardere materieel en materiaal komt te staan, past goed bij onze ambitie. Er is voldoende vloeroppervlak (5500 m2) voor een ruime opzet van de vijf expertisewijken voor de disciplines plafond- en wandstellen (1), stukadoren (2), tegelzetten (3), afwerkvloer- en terrazzo storten (4) en natuursteen verwerken (5). Centraal komt er een gezellig cateringplein met foodtrucks en een bar. En dat alles onder het twintig meter hoge dak van een monumentale ruimte die ooit, in 1912, is ingericht voor de productie van motoren, stoommachines en rollend spoorwegmaterieel. Het gaat fantastisch worden!”