Bouwbedrijven zijn volop aan het digitaliseren

Artikel delen

Bouw investeert flink in software en data
Digitalisering maakte in de bouw de afgelopen jaren een flinke inhaalslag. In 1996 had de bouw slechts een zeer beperkte hoeveelheid van software en databestanden op de balans staan. In 2016 hebben aannemers hun beschikbare waarde van software en databanken verzevenvoudigd naar bijna €3.000 per werkzame persoon.

Dit ligt nog niet op het niveau van de industrie en andere Nederlandse bedrijfstakken maar heeft daarmee wel een flinke inhaalslag gemaakt. In de bouw, waar ieder project vaak opnieuw ontworpen wordt, levert digitalisering veel voordelen op. Het maakt het ontwerpen efficiënter maar ook worden bouwfouten al in de ontwerpfase opgemerkt en hebben alle betrokken partijen toegang tot de laatste aanpassingen.

Digitalisering heeft veel verschillende voordelen

Het is niet alleen het ontwerp waar digitalisering in de bouw voordelen biedt. Ook “kleine zaken” verlopen efficiënter doordat de wereld digitaliseert, denk daarbij aan:

  • Navigatiesysteem waardoor een onderhoudsmedewerker sneller op de plek van bestemming is;
    •  (Klus)platformen waardoor vraag en aanbod elkaar makkelijker vinden en er minder tijd “verloren” gaat aan het zoeken naar werk;
    • Buienradar zodat schilders weten wanneer ze wel en niet buiten kunnen schilderen;
    • Op basis van digitale foto’s kunnen kleine klussen vaak al geoffreerd worden en dit scheelt een bezoek bij de klant.

Maurice van Sante
ING Economisch Bureau
maurice.van.sante@ing.nl
Twitter: @mauricevansante