TIJ: eivormig vogelobservatorium

Artikel delen

Voor vogelliefhebbers is onlangs de TIJ geopend. Een massief houten eivormig observatorium van waaruit gevederde vrienden in de Scheelhoek te bekijken zijn. De Scheelhoek is een natuurgebied gelegen nabij het haringvliet.

TIJ is ontworpen door het Amsterdamse RAU Architects in samenwerking met Ro & Ad Architects. De vorm van een ei in een knipoog naar de duizenden grote sternen die in de buurt nestelen. Om de impact op het milieu te verminderen, hebben de architecten het observatorium voornamelijk gebouwd in hout met een modulaire constructie. De constructie kan dus eenvoudig worden gedemonteerd om deze vervolgens elders weer op te bouwen.

“Dankzij de complete reconstructiemogelijkheden, modulariteit en materiaalkeuze, voldoet TIJ volledig aan alle kernpunten voor een duurzame structuur met circulair potentieel,” vertelt Thomas Rau, hoofdarchitect van TIJ.”Door alles zo op te bouwen dat alles uit elkaar kan worden gehaald zonder de waarde ervan te verliezen, zorgen we ervoor dat de druk op het ecosysteem minimaal is. De vorm van het observatorium is extra speciaal, het lijkt op het ei van de grote stern. De natuur zelf heeft deze vorm voortgebracht.”

Het vogelobservatorium is voornamelijk gebouwd van natuurlijke materialen. De gevel is bedekt met lokaal riet afkomstig uit het Scheelhoek-natuurreservaat. In het geval van stijgende waterstanden kan het onderste gedeelte van het vogelobservatorium veilig onder water worden ondergedompeld zonder schade op te lopen. Het onderste deel van het “ei” is gebouwd van Accoya houten balken en de vloer is gemaakt van hout en beton.

Bron: Rau Beeld: Katja Effting / RAU