Risico’s bij werken op hoogte minimaliseren

Artikel delen

Alle werkzaamheden op daken kunnen gevaarlijk zijn, zelfs als ze maar een paar minuten duren. Tim Bissett, Technical Manager en James Sainsbury, International Fall Protection Specialist bij MSA, delen hun ervaringen en inzichten rond het beoordelen en uitrusten van dakomgevingen om gevaren en risico’s te minimaliseren.

Het grootste deel van de dakconstructies in Nederland – zeker als het gaat om commerciële gebouwen, maar ook om een groot deel van de woningen – bestaat uit lage en middelhoge platte daken. Omdat zware sneeuwval hier geen groot probleem is, biedt een plat dak – in vergelijking met een schuin dakontwerp – architecten en aannemers een eenvoudige, handige en kosteneffectieve manier om installaties, machines en diensten te plaatsen.

Het is dan ook geen verrassing dat de huidige platte daken plaats bieden aan een breed scala aan uiteenlopende, vaak geavanceerde apparatuur: airconditioning, fotovoltaïsche (PV) zonnepanelen, noodgeneratoren, beveiligings- en bewakingscamera’s, satelliet- en mobielecommunicatieapparatuur, hangende systemen voor glasbewassing en meer.

In hoeverre veilig betreden van en werken op een dak mogelijk is, is afhankelijk van de correcte specificaties en installatie van de juiste valbeschermingsmaatregelen, legt technisch manager Tim Bissett uit: “Het verminderen van risico’s is de verantwoordelijkheid van alle belanghebbenden die betrokken zijn bij de valbeschermingsketen. Architecten en aannemers kunnen deze risico’s verminderen door hier in het ontwerp al rekening mee te houden. Door in een vroeg stadium contact op te nemen met gespecialiseerde installateurs van valbeschermingsapparatuur kunnen de risico’s nauwkeurig worden beoordeeld en met exact op het doel afgestemde specificaties en een budget worden aangepakt.”

MSA
nl.msasafety.com