Veilig metselwerk in aardbevingsgebieden

Artikel delen

Door TNO is in samenwerking met onder andere Remix Droge Mortel een zogeheten triltafeltest ontwikkeld om te bepalen hoe goed gebouwen bestand zijn tegen aardbevingen. Tijdens gesimuleerde aardbevingen zijn krachten, versnellingen en verplaatsingen van een gebouwdeel (gevel) gemeten. Met de meetgegevens kunnen de eigenschappen van het gebouwdeel worden bepaald en vervolgens worden gebruikt om een berekening te maken van het gedrag van het hele gebouw tijdens een aardbeving.

Aardbeving gasveld

De triltafeltesten zijn uitgevoerd in BuildinG, het innovatiecentrum voor Bouw & Infra te Groningen. Voor de testen zijn twee proefmuren met massieve stenen en geperforeerde strengpersstenen, gemetseld met een vroeger veel toegepaste mortelsamenstelling. Deze zijn vergeleken met een proefmuur van geperforeerde strengpersstenen, die is gemetseld met de nieuwe Remix ER® (Earthquake Reistance) doorstrijkmortel.

TNO triltafelopstelling

De resultaten zijn opmerkelijk: de Remix ER® proefmuur weerstond een maximale PTA (piek tafel versnelling) van 0,84 g. Ter indicatie: de hoogst gemeten PGA (piek grond versnelling) waarden tijdens de aardbevingen nabij Huizinge (2012) en Zeerijp (2018) waren respectievelijk 0,09 g en 0,11 g.

De weerstand tegen herhaalde aardbevingsbelasting van een gevel en daarmee de veiligheid kan dus enorm worden verhoogd met deze mortel in combinatie met geperforeerde strengpersstenen. Een en ander kan tegen nauwelijks meerkosten, circa €200 voor een gemiddelde woning. Meer informatie over deze test is te lezen in TNO rapport 2019, R10933.

Deze nieuwe generatie mortels is onder de merknamen Remix en Sakrete leverbaar als metselmortel, doorstrijkmortel, dunbedmortel, voegmortel (in combinatie met Voegfix FX) en Multimortel.

Remix
www.remix.nl