Flatrenovatie Den Helder volledig uit 3D-printer

Artikel delen

In Den Helder worden maar liefst 154 flatwoningen – als eerste ter wereld – volledig geüpgraded met 3D-geprinte betonelementen. Bijna 1.200 geprinte elementen, variërend van 2 tot 12 vierkante meter, toveren twee flatgebouwen aan de Baskeweg van grijs en saai beton om naar een nieuwe uitstraling à la Gaudi.

De twee gedateerde flatgebouwen van elk zeven verdiepingen, gebouwd aan het begin van de jaren ‘70, krijgen daarmee een moderne, mediterrane uitstraling. Er komen bovendien ruimere balkons, een grote wens van veel bewoners.

De twee gedateerde flatgebouwen van elk zeven verdiepingen, gebouwd aan het begin van de jaren ‘70, krijgen daarmee een moderne, mediterrane uitstraling. Er komen bovendien ruimere balkons, een grote wens van veel bewoners.

In december van dit jaar opent Bruil Prefab Printing in Veenendaal een innovatieve fabriek. Een nieuwe flexibele robot zal in deze fabriek complete betonnen gevelelementen, balustrades, en kolommen printen. Niet rechttoe-rechtaan, maar met glooiende, ronde vormen. Bruil, Kokon Architectuur & Stedenbouw en Helder Vastgoed realiseren samen dit opmerkelijke project. Volgens Bruil gaat het om wereldwijd het grootste project tot dusver op 3D-betonprintgebied. De twee gedateerde flatgebouwen van elk zeven verdiepingen, gebouwd aan het begin van de jaren ‘70, krijgen daarmee een moderne, mediterrane uitstraling. Er komen bovendien ruimere balkons, een grote wens van veel bewoners.

Printrobot

Er is door Bruil zo’n vier jaar gewerkt aan de ontwikkeling van deze techniek en bouw van de fabriek. De enorme printrobot kan via een railsysteem door de hal bewegen. ‘We zijn nu in staat om iedere dag unieke bouwcomponenten te produceren. Dit project is een geweldige kans om voor het eerst 3D-beton printen op grote schaal toe te passen’, legt Markt en innovatiemanager Theo Voogd van Bruil uit. Voor het project in Den Helder produceert de printer straks iedere week minimaal 30 gevelelementen. Ruim voldoende om het werktempo op de bouw te kunnen volgen. ‘Het is niet alleen een innovatieve maar ook een duurzame oplossing. Je hebt immers geen mallen meer nodig en verspilt vrijwel geen beton.’

Een enorme printrobot kan via een railsysteem door de hal bewegen.

Upgraden of nieuwbouw

Bedrijfsleider vastgoed Ton op ’t Ende van Helder Vastgoed over de keuze voor 3D-betonprint: ‘We stonden op een goed moment voor de vraag wat we met de flats zouden doen. Nog tien jaar laten staan en dan plat schuiven of ze aan de buitenzijde zodanig ‘upgraden’ dat de flats nog veertig jaar meekunnen? We kozen voor het laatste. Dat is veel duurzamer dan nieuwbouw. Daarnaast bleek de oplossing die Bruil hierin biedt betaalbaarder én veel sneller qua productietijd.’ Uitvoerige proeven toonden bovendien aan dat de geprinte betonelementen qua sterkte niet onderdoen voor traditioneel vervaardigde producten.

Er is door Bruil zo’n vier jaar gewerkt aan de ontwikkeling van deze techniek en bouw van de fabriek. Dat heeft geresulteerd in enkele proefstukken, zowel in de fabriek als in een op ware grootte gebouwde mock-up voor de Baskeweg in Den Helder.

Investeren in Den Helder

Woningstichting Den Helder investeert de komende vier jaar bijna 140 miljoen euro in onderhoud, vernieuwing en verduurzaming van haar bestaande woningbezit. Via haar ontwikkelpoot Helder Vastgoed BV wordt daarnaast een veelvoud van dat bedrag gestoken in stadsvernieuwing. Voor de verbetering van deze 2 flatgebouwen is gekozen voor een bijzonder, spraakmakend ontwerp van Kokon Architectuur en Stedenbouw uit Rotterdam, ‘Doordat we niet meer hoeven te denken in betonmallen is het toepassen van complexe vormen mogelijk geworden’ vertelt Ron van Leeuwen (stedenbouwkundige/architect-partner) van Kokon. ‘Het 3D-printen maakt vormvrijheid binnen de architectuur weer betaalbaar. Wat ons betreft staan we aan het begin van een architectonische revolutie waarbij techniek en kunstzinnigheid hand in hand zullen gaan.’

Bouwteam

Een bouwteam van 8 bedrijven heeft zich de afgelopen twee jaar intensief beziggehouden met het ontwerp van Kokon. Zo zijn de constructeurs Movares en Pieters Bouwtechniek respectievelijk verantwoordelijk voor de verankering van de geprinte elementen en de hoofddraagconstructie. Renovum is verantwoordelijk voor de engineering, levering en montage van de 2D- en 3D- gebogen sierbalustrades, ophangconstructies en sierelementen. Daarbij leveren Bruil prefab en Hi-Con prefab elementen en ultrahoge sterkte balkons en is Ingenieursbedrijf Rijnders & de Groot de hoofdconstructeur. Afgelopen maand konden aannemers zich inschrijven voor de bouw van dit project.