Icon 3D Printer; huisvesting voor iedereen

Artikel delen

ICON staat voor een revolutie in de woningbouw, wereldwijd. Het jonge bedrijf uit Texas, werkt aan waardige huisvesting als standaard voor iedereen op aarde. Icon wil dit doel bereiken met revolutionaire 3D-printrobotica, innovatieve software en geavanceerde materialen. Jason Ballard, CEO en medeoprichter: “We zijn ervan overtuigd dat je huizen het best op locatie kan printen en niet in een fabriek op afstand. Lokale vakmensen moeten de 3D-printer kunnen bedienen, daarom hebben we veel geïnvesteerd in veiligheid en bedieningsgemak.”

Tekst: Ir. Marcel van Mierlo

ICON werkt samen met New Story aan deze 3D-print missie. New Story is een non-profitorganisatie, die zich richt op het realiseren van veilige huizen voor gezinnen in sloppenwijken over de hele wereld. Tot op heden hebben ze voor meer dan 850 gezinnen gebouwd in Haïti, El Salvador, Mexico en Bolivia.

Samenwerking loont

De drie oprichters van Icon, Jason Ballard, Evan Loomis en Alex le Roux, begonnen enkele jaren geleden ieder zelfstandig aan de ontwikkeling van 3D printen van kleine gebouwtjes. Jason Ballard heeft zijn energie het afgelopen decennium gericht op het starten en laten groeien van zijn bedrijf: ‘Tree House’. Maar de laatste jaren was hij vooral op zoek naar een betere manier om huizen te bouwen die betaalbaarder, minder verspillend en energie-efficiënter zijn dan conventionele bouwmethoden. “Dat begon met een onderzoeksproject naar prefab, geïsoleerde betonvormen, SIP (Stuctural Insulated Panels), geavanceerde constructies, robotachtig metselen en ga zo maar door.”

Tijdens z’n research ontdekt Jason de mogelijkheden van 3D printen waarna hij zijn vriend Evan Loomis benaderde. De twee besluiten een prototype printer te bouwen. Tegelijkertijd werkt universiteitsstudent en ingenieur Alex Le Roux, aan een vergelijkbaar project in Houston. Zijn prototype was in feite in al in staat om een huis op basis van mortels te printen. Alex, Jason en Evan besluiten de krachten te bundelen. Ze ontwikkelen samen de printer Vulcan I en printen hun eerste huis.

Vulcan II, een nieuwe generatie 3-D-printers

Al in maart 2018 wordt een prototype woning geprint met de Vulcan printer I, maar de entrepreneurs zijn nog niet tevreden. Ze organiseren extra financiering en ontwikkelen razendsnel de Vulcan II, die een jaar later gereed is. Jason is enthousiast over de nieuwe printer: “Deze 3D-printer kan worden bediend door iedereen die bij ons een basistraining heeft gevolgd dankzij de verbeteringen in automatisering, mechatronica en gespecialiseerde software.” De print pioniers focussen op tablet gebaseerde bedieningselementen, een geavanceerde gebruikersinterface, een groot afdrukgebied, hoge printsnelheid, automatische materiaal menging, pompen en betonproductie, hoog niveau veiligheidsvoorzieningen en bewaking op afstand. “En er is ingebouwde verlichting om ’s nachts of bij weinig licht ook te kunnen printen.” Het vereiste beton heet Lavacrete.

Jason gelooft dat de portaalstijlprinter op rails de snelste, meest betrouwbare en eenvoudigste printmethode biedt om gebouwen van één of twee verdiepingen in 3D te printen. “Onze gepatenteerde betonmortel Lavacrete heeft elke constructieve test die we tot nu toe hebben gedaan, doorstaan. Dit betekent dat onze huizen veilig zijn om in te leven en bestand zijn tegen de verschillende omstandigheden waarin we deze technologie kunnen inzetten. Het eerste prototype, dat we samen met New Story hebben gemaakt is zo’n 35 m2 groot, staat in Texas, is in 47 uur tijd op locatie geprint, en heeft een vergunning voor permanente bewoning. Onze missie is om een klein huis 3D te printen binnen 24 uur!”

Voordelen van 3D-printen

Maar voldoet een geprint gebouwtje wel aan de regelgeving? Jason put vertrouwen uit de bouw van het eerste prototype: “We hadden wel een paar uitdagingen om het eerste huis met vergunning te printen in de Verenigde Staten. Vooral op het gebied van de constructieve sterkte en de fundering vraagt de engineering extra aandacht. Austin had natuurlijk nog nooit zo’n gebouw binnen haar grenzen beoordeeld.” Het 3D printen beperkt zich nu nog tot het casco. Alle afwerkingen, inclusief dak, ramen deuren en de installaties, worden met conventionele methoden geconstrueerd.

De Iconers zijn razend enthousiast over hun nieuwe Vulcan II en hun gepatenteerde printbeton. De pioniers zien alleen maar voordelen in printen met beton. “Het gaat snel en er is veel minder arbeid nodig. Bovendien is beton een bekend en robuust bouwmateriaal met een hoge thermische massa. Het casco is een ononderbroken thermische envelop, die zowel functioneert als fundering, constructie, isolatie, binnen- en buitenschil, vochtscherm en afgewerkt oppervlak. En vergeet niet dat je nauwelijks afval hebt en een ongekende ontwerpvrijheid. Rondingen en hellende vlakken zijn niet duurder dan rechte vlakken.”

De toekomst

Van de geprinte huizen wordt verwacht dat ze net zo lang meegaan als standaard huizen met een betonnen constructie. De woningen zijn gebouwd volgens de International Building Code (IBC). “De woningen zijn bovendien doelbewust eenvoudig gehouden, zonder onnodige onderdelen, zodat ook de onderhoudskosten laag kunnen blijven.

Voor de bouw van de huizen is minder lokale mankracht nodig dan bij traditionele constructies, maar lokale arbeid is nog altijd noodzakelijk. De printers zijn ontworpen om te functioneren onder de beperkingen van plaatsen, waar de beschikking over stroom onvoorspelbaar kan zijn, drinkwater geen garantie is en technische hulp schaars.

3Strands Neighborhoods heeft als doel het bevorderen van saamhorigheid in de samenleving door het bouwen van clusters van woningen met gedeelde ruimtes, die gezonde relaties bevorderen. De welzijn organisatie kondigde een partnerschap aan met ICON om de concepten te verkennen die door Vulcan II kunnen worden geleverd: “ICON is toonaangevend op het gebied van een nieuwe benaderingen van huizen bouwen,” zegt Gary O’Dell, CEO en medeoprichter. “De Vulcan II en andere innovaties stellen ons in staat de kosten van het bouwen en exploiteren van nieuwe huizen te drukken en de stress van huisvesting in het leven van mensen te verminderen.”

Bron: Icon


Wat kunnen we leren van Icon?

Jason, Evan en Alex willen waardige huisvesting voor iedereen met hulp van een 3d-printer. Maar hoe maak je die techniek beschikbaar in gebieden, waar de nood het hoogst is? Ze ontwikkelen een 3D-printer Vulcan II, die ze overal ter wereld willen inzetten en door lokale vaklieden laten bedienen. De ondernemers hebben hun individuele ontwikkel projecten losgelaten, de krachten gebundeld en veel aandacht besteed aan de veiligheid, het bedieningsgemak en de tablet besturing van de Vulcan II. Samen met New Story, een non-profit organisatie, richten ze zich op de eerste print woningen in sloppenwijken.


BouwTotaal en Slim Ruimtegebruik

Sinds 2013 laat Ir. Marcel van Mierlo in iedere uitgave van Bouwtotaal een oplossing zien van slim ruimtegebruik. Inmiddels zijn al meer dan 50 kleine gebouwtjes door hem in de spotlights gezet, variërend van Tiny Houses tot tuinkantoortjes en van muziekstudiootjes tot ruimte voor mantelzorg. De eerste 40 artikelen zijn verzameld in een rijk geïllustreerde bundel: SLIM RUIMTEGEBRUIK 1 en een interactief e-book SLIM RUIMTEGEBRUIK 2. Meer informatie vindt u op: www.bouwtotaal.nl/slimruimtegebruik,

Marcel is oprichter/eigenaar van kennisplatform LEVEN in Tuinen. Een dynamisch kennispodium voor iedereen, die interesse heeft in kleine, innovatieve en duurzame gebouwtjes, die je soms zelfs kan gebruiken in de achtertuin. In z’n tweewekelijkse blog bespreekt hij bijzondere voorbeelden, zoals: biologische huisjes, flatpack oplossingen, zeecontainers als woning, hobbit huisjes, de kleinste footprint (1 m2), en natuurlijk voorbeelden op verzoek van de platformdeelnemers.
www.levenintuinen.nl