De schilder van de toekomst

Artikel delen

Ga ik aan de slag in de schilderbranche? Met die vraag spelen scholieren van de ROC opleiding ‘Assistent bouwen, wonen en onderhoud’. Eén van de keuzedelen is schilderen. Maar hoe is het schildersvak? Daarom kwamen circa honderd, wie weet toekomstige schilders, af op het evenement ‘De schilder van de toekomst’. Het evenement, georganiseerd door Sikkens en het netwerk van Sikkens Centers, heeft als doel leerlingen enthousiast te maken voor het schildersvak. Nederland kan namelijk wel een nieuwe aanwas van jonge schilders gebruiken die staan voor het vakmanschap. Het schildersvak is en blijft mensenwerk.

Op de Sikkens Doe-Markt krijgen ROC-leerlingen alle facetten van het schildersvak mee zodat zij enthousiast worden en aan de slag gaan in de branche. Beshar Djizani van ROC Mondriaan heeft al de keuze gemaakt.

Het evenement ‘De toekomst van de schilder’ is dit jaar voor het eerst georganiseerd door Sikkens. Ricardo den Heijer, docent op het ROC Mondriaan in Den Haag onderstreept het belang van dit evenement: “Bedrijven vissen allemaal uit diezelfde vijver, maar op een gegeven moment komt die vijver droog te staan. En dat is nu het geval onder andere binnen de schilderbranche. Het is daarom belangrijk dat bedrijven een andere houding krijgen en gaan investeren in dit soort activiteiten voor leerlingen. Dit is een goed initiatief van Sikkens.:
Dit is niet het eerste initiatief richting leerling schilders waar Sikkens mee komt. Het Sikkens Kleurinitiatief NL heeft drie jaar gelopen en gaf een driedaagse stage aan leerling schilders om ruimtes binnen 50 scholen verspreid over heel Nederland van kleur te voorzien. De verffabrikant is zich bewust van het te kort aan schilders en draagt graag bij aan het vakmanschap en de aanwas van nieuwe schilders door dit soort initiatieven op te zetten.

Gijs Nonhof van ROC Da Vinci aan de slag op de Doe-Markt van Sikkens. Hij brengt het mooi onder woorden waarom hij voor het schildersvak kiest: “Ik vind het mooi om samen met de opdrachtgever mee te denken om van niets iets prachtigs te maken.” Links van Gijs staat Beshar Djizani van ROC Mondriaan die ook kiest voor de schilderbranche.

Op de Doe-Markt aan de slag

De ochtend bestaat uit een centraal deel en een Doe-Markt waarbij de aanwezigen worden onderverdeeld in meerdere groepen. Het centrale verhaal bestaat uit vier onderwerpen. Roland Bouw, directeur Sikkens Paint Center, belicht de vele mogelijkheden rondom het schildersvak en voor welke beroepen je kunt kiezen als je voor het keuzedeel schilderen kiest. Het centrale programma wordt aangevuld met informatie over het Sikkens verfmerk, een persoonlijk verhaal door commercieel manager Sikkens Zuid Oost, Jan Kleinstra en tot slot schilders Dennis Vermaas van Vermaas Interieurs en René de Waal van Transformed by DWM. Deze schilders laten de veelzijdigheid van het schildersvak zien aan de hand van projecten met een resultaat waar je als vakman trots op kunt zijn. Na dit centrale deel gaat de Doe-Markt van start waar leerlingen onder andere aan de slag gaan met schuren, schilderen, de kneepjes van het vullen van hout. Bovendien krijgen ze het belang van een goede kwaliteit kwast mee.

Reacties van de toekomstige schilder

De Doe-Markt wordt positief ontvangen. Het écht doen en vragen stellen werkt goed bij de leerlingen. De reacties variëren op de vraag ‘Ga jij het schildersvak in?’. De een weet nog niet wat hij of zij wil doen, terwijl de ander juist wat breder in de bouw aan de slag wil. Sommige zijn al heel stellig: zij kiezen voor het schildersvak en dat doen zij met een reden. Gijs Nonhof van ROC Da Vinci brengt het mooi onder woorden: “Ik kies voor het schildersvak omdat ik het mooi vind om samen met de opdrachtgever mee te denken om van niets, iets prachtigs te maken. Ik zal het mooier maken dan het ooit was”, zegt hij gedreven. Ook Beshar Djizani van ROC Mondriaan heeft voor het schildersvak gekozen: “Hoe mooi dat je mensen met een glimlach achterlaat na het afronden van een schilderklus. Als de opdrachtgever blij is, ben ik ook blij.”