Caparol zet nieuwe stap naar een duurzamere verfbranche

Artikel delen

Caparol begint op korte termijn met de introductie van gerecyclede emmers. Drie verschillende producten uit de CapaTex-groep zijn voortaan verpakt in emmers die zijn gemaakt van consumenten-afval.

Minder CO2, minder aardolie

Binnenkort zijn de nieuwe emmers CapaTex Mat S1+ voor het eerst verkrijgbaar in de Nederlandse groothandel. De nieuwe emmers zijn grotendeels gemaakt van consumentenafval. Het gebruik van ‘post consumer recyclaat’ (PCR) als grondstof zorgt voor een aanzienlijke CO2-reductie. Wanneer straks ook CapaTex Mat en CapaTex Primer in de nieuwe emmers worden geleverd, levert dit een CO2-reductie op van ruim 16 ton op jaarbasis. Bovendien bespaart iedere 10 liter PCR-emmer 0,57 liter aardolie, vergeleken met een verpakking die met nieuwe grondstoffen wordt gemaakt. De hoeveelheid grondstoffen voor de productie van plastic (polypropyleen) uit gerecycled materiaal is een fractie van de hoeveelheid die nodig is voor het vervaardigen van ‘nieuw’ plastic.

Geen lastige keuze voor de schilder

Katrin Summ is als marketingmanager van DAW Nederland verantwoordelijk voor het merk Caparol. Zij benadrukt dat Caparol het de schilder graag makkelijk maakt: “Ook schilders willen hun vak duurzamer maken. Caparol zorgt er nu voor dat hij op dat moment niet voor de lastige keuze komt te staan tussen een normaal en een ‘duurzaam’ product. De schilder kan gewoon kiezen voor een hoogwaardige standaardmuurverf en tóch een steentje bijdragen aan de verduurzaming van de branche en de samenleving.”

Drie producten in duurzame emmers

Schilders zijn gewend aan binnenmuurverf in witte emmers, maar de gerecyclede emmers van Caparol zijn antraciet. Katrin Summ verwacht dat de schilder daar geen probleem mee zal hebben. “We maken de branche duurzamer en dat mag gezien worden. De kleur van de emmer is voor de muurverven van Caparol ongebruikelijk, dus de nieuwe emmers zullen zeker opvallen. Onze schilders weten dat Caparol een innovatief merk is, dat vinden ze positief. Aan een nieuwe kleur emmer zullen ze snel gewend zijn.” Caparol levert voorlopig drie producten in de donkergrijze emmers: CapaTex Mat, CapaTex Mat S1+ en CapaTex Primer. Summ: “Productietechnisch is het nog niet mogelijk om álle producten in gerecyclede verpakkingen aan te bieden. Ook voor de deksels kunnen we nog geen gebruik maken van kunststof uit gerecycled materiaal. Caparol streeft er wel naar om op termijn zo veel mogelijk verpakkingen te produceren van gerecyclede grondstoffen.”

Geen prijsverschil

De verduurzaming van de verpakkingen is voor de schilder niet te merken in de prijs van de producten van Caparol. Die blijft gelijk. Eventuele meerkosten zijn voor rekening van Caparol. Ook bij het afvoeren van de lege emmers is geen extra inspanning van de schilder nodig. De emmers hoeven niet naar een speciaal inzamelpunt, maar kunnen volgens de geldende regels en op de gebruikelijke manier bij de afvalverwerking worden aangeboden.

Duurzame reputatie

DAW SE, het moederbedrijf van Caparol, streeft al tientallen jaren actief naar een duurzame verfbranche. In 2017 presenteerde Caparol met IndekoGeo de eerste premium binnenmuurverf met een bindmiddel zonder aardolie. Al sinds 2017 zijn de bedrijfsvoering en productieprocessen van DAW SE in Duitsland klimaatneutraal. Het bedrijf heeft zichzelf de verplichting opgelegd om vóór 2025 de broeikasgasemissies op de Duitse productielocaties met 67% te verminderen.

DAW NEDERLAND B.V.
www.dawnederland.nl