De Nederlandsche Bank

Artikel delen

Het hoofdkantoor van De Nederlandsche Bank aan het Frederiksplein in Amsterdam is na ruim vijftig jaar toe aan een grondige renovatie. Het is technisch op en niet duurzaam. Eind vorige maand heeft De Nederlandsche Bank het voorlopig ontwerp voor het hoofdkantoor van architectenbureau Mecanoo vastgesteld. Daarmee breekt een nieuwe fase aan en komt de start van de renovatie in de tweede helft van 2020 een stap dichterbij.

Het gebouw van De Nederlandsche Bank aan het Frederiksplein kort voor voltooiing in 1967. Foto: Nationaal Archief.

 

Het hoofdkantoor voldoet na de verbouwing aan alle eisen van wet- en regelgeving en onze ambitie ten aanzien van duurzaamheid en klimaat. Het pand wordt toegankelijk voor publiek en als kennis- en informatiecentrum verbonden met de stad Amsterdam en de Nederlandse samenleving. En wat vooral opvalt: de tweede, ronde toren zal worden afgebroken, waarna het originele uiterlijk van 1968 weer terugkomt. De renovatie wordt uitgevoerd door Strukton Worksphere.

Het voorlopig ontwerp voor de renovatie van zijn hoofdkantoor in Amsterdam, zoals door architectenbureau Mecanoo gepresenteerd. Bron: Mecanoo.

Door het goud en geld tijdelijk te huisvesten in het voormalige pand van Joh. Enschedé in Haarlem, is het mogelijk de renovatie van het hoofdkantoor veilig en sneller dan aanvankelijk voorzien uit te voeren. Daardoor kunnen medewerkers, stakeholders en alle geïnteresseerde Nederlanders vanaf 2023 gebruik maken van het vernieuwde, duurzame, toekomstbestendige en meer open gebouw aan het Frederiksplein. De plannen van DNB sluiten aan bij de stedelijke structuurvisie Amsterdam 2040.