OudNieuw

Artikel delen

Van gesloten gevangenis tot open ‘centrum van Leeuwarden’: de Blokhuispoort in de Friese hoofdstad is getransformeerd een belangrijk ontmoetingspunt in het hart van Leeuwarden.

De restauratie en herbestemming van de Blokhuispoort, mede mogelijk gemaakt door onder andere de gemeente Leeuwarden, Provincie Fryslan, het Rijk en de BankGiro Loterij, was een complexe opgave. BOEi (eigenaar/ opdrachtgever), TWA (architect) en Bouwgroep Dijkstra Draisma (aannemer) hebben deze klus samen opgepakt.

De Blokhuispoort speelt een belangrijke rol in de geschiedenis van Leeuwarden. Oorspronkelijk als onderdeel van de fortificatie, sinds 1560 als tuchthuis en huis van bewaring. Het huidige complex is tussen 1870 en 1895 gebouwd. Het vormde eeuwenlang een afgesloten onderdeel van de stad en is een plaats waar de Leeuwarders zich verbonden mee voelen.


BOEi is in 2014 gevraagd door de gemeente Leeuwarden om de rol van plantontwikkelaar, investeerder en exploitant-eigenaar van het complex op zich te nemen. In het rijksmonument is een bruisende invulling gerealiseerd: bibliotheek, horeca, hostel en creatieve (zoals serious gaming) en ambachtelijke bedrijven. Het complex heeft de afmetingen van een stadsdeel en is door de herbestemming onderdeel geworden van de binnenstad.

En dat wordt niet alleen in de stad gewaardeerd: deze restauratie en herbestemming heeft in juni van dit jaar de NRP Gulden Feniks in de categorie transformatie gewonnen.).

Foto’s: NRP / Blokhuispoort