Makkelijk besparen op elektriciteitsverbruik

Artikel delen

Door eenvoudige aanpassingen aan elektrisch aangedreven machines kunnen deze maar liefst 30% tot 60% efficiënter worden. Bedrijven besparen zo al tussen de 3% en 10% op hun elektriciteitsverbruik. Dat blijkt uit de eerste resultaten van een pilot van Kennisnetwerk Efficiënte Elektrische Aandrijfsystemen (KEEA). De pilot Auditprogramma efficiënte elektrische aandrijfsystemen loopt sinds het voorjaar van 2019 bij 20 grote bedrijven in de chemie, staal, bouwmaterialen en voedingsmiddelen.

Bijna een kwart van het totale energieverbruik van bedrijven bestaat uit verbruik door elektrische systemen. En tweederde daarvan gaat naar elektrische aandrijfsystemen. Bij de pilot worden alle elektrische aangedreven systemen in het bedrijf bekeken. Dan volgt een analyse hoe elektriciteit te besparen is. Een pomp hoeft bijvoorbeeld niet altijd op volle toeren te draaien. Regelen en inregelen is hier de sleutel. Soms kan ook een nieuwere pomp worden geïnstalleerd of de pomp en aandrijving worden aangepast. Uit de eerste resultaten bij 5 bedrijven blijkt dat de maatregelen zorgen voor een besparing van 30% tot 60% aan energie per systeem. RVO.nl is samenwerkingspartner van KEEA en is betrokken bij de ontwikkeling van de pilot.

Informatie: www.rvo.nl