Gouden tips voor tegelzetter

Artikel delen

De beste tips op het gebied van tegels snijden, zagen, boren, levelen en voegen zijn hier voor je verzameld. Met dank aan RUBI Benelux BV, wereldwijze leverancier van hoogwaardige tegelzetgereedschappen. Mochten sommige van deze tips nieuw voor je zijn, probeer ze dan eens uit. Uit eigen ervaring en de ervaringen van eindgebruikers weten we dat ze echt werken! Kijk snel welke gouden tips jij nog niet kent!

 

Tekst: RUBI Benelux


Tip 1.

Leg een strip over mozaïektegels. Om het breken gemakkelijker te maken, kun je een flexibele transparante kunststof strip over het mozaïek plaatsen. Als je die niet voorhanden hebt, kan zelfs een stukje karton al werken. Hierdoor wordt de breekkracht beter verdeeld en breken de tegeltjes mooi over de breeklijn.


Tip 2.

Smeer olie op het asje van het snijwieltje. Controleer vóór elk gebruik van de tegelsnijder of het snijwieltje nog soepel loopt. Het mag dus niet piepen. Een slecht lopend snijwieltje verliest snijkracht. Breng in dat geval een beetje dunne vloeibare olie aan op het asje van het wieltje, en neem meteen de geleidestangen mee. Spray niet met een spuitbus rechtstreeks op de tegelsnijder. Hierdoor wordt deze vet en hoopt vuil zich juist op.
Let op! Deze slimme tip geldt voor alle niet-gekogellagerde snijwieltjes en tegelsnijders. Gekogellagerde wieltjes en geleiders hebben geen enkele smering nodig.


Tip 3.

Snel even met water zagen. Als je met een zaagmachine even snel nat wil zagen, kun je een emmer water pakken en hier de pomp met een slang in doen. De waterbak van de zaagmachine hoeft dan niet eerst gevuld te worden om even snel nat te zagen. Let wel op, want na het zagen van 2 tot 3 tegels is de emmer leeg.


Tip 4.

Scherp het blad op voor eerste gebruik. Zaagbladen blijven langer scherp als je ze tussentijds opscherpt met een opscherpblok of kalkzandsteen. Scherp nieuwe zaagbladen óók op voor het allereerste gebruik. Tijdens de productie komt het blad namelijk niet altijd vlijmscherp van de band.


Tip 5.

Boor niet dieper dan 75%. Droogboren van 6 tot 14 mm wordt veel gebruikt om gaten in tegels te boren voor het ophangen van badkameraccessoires. Je boort dan gemiddeld 15 tot 25 gaten, afhankelijk van de diameter van de boor, het soort materiaal, de dikte ervan, de mate van koeling en ook hóé er wordt geboord. Want je kunt zelf de levensduur verlengen door te stoppen op ongeveer 70-75% van de tegeldikte. Verwijder dan de boorresten in de tegel en boor met een betonboor(tje) verder op diepte. Dit bespaart ook nog eens tijd!


Tip 6.

 

Pendel met de boor. Niet alle diamant van de droogboor mag in één keer de tegel raken. Zet de boor dus niet vlak op de tegel, maar houd de boor schuin en maak steeds een pendelende/schommelende beweging. Hierdoor is steeds maar een gedeelte van de boor in aanraking met de tegel. Dit voorkomt het verbranden van de boor.


Tip 7.

Zorg altijd voor voldoende lijm. Zeker bij levelen is het gebruik van voldoende lijm belangrijk. Op de foto is duidelijk te weinig lijm gebruikt. Er zijn verschillende systemen om te nivelleren beschikbaar, maar geen enkel systeem werkt als er te weinig lijm is gebruikt. Dit geldt voor alle soorten tegels. Bij dunne tegels heeft het gebruik van een leveling systeem overigens als bijkomend voordeel dat het voetje van de clip als buffer werkt en de tegels elkaar niet beschadigen.
Bij grootformaat tegels gebruik je de buttering floating techniek (dubbele verlijming). Smeer lijmribbels van 4 mm in een rechte lijn op de achterzijde van de tegel en leg de tegel met de lijmribbel in dezelfde richting als die op de vloer om luchtopsluiting te voorkomen. Dit geldt voor tegels met een niet-geprofileerde achterkant. Tegels met een geprofileerde achterkant worden het beste bewerkt met een vlakke spaan.


Tip 8.

Laat de lijm volledig uitharden. Na het levelen moet de lijm volledig uitgehard zijn, voordat de clips en de keggen gemakkelijk kunnen worden verwijderd door tegen de zijkant aan te slaan of te schoppen. Mocht er onverhoopt toch een aantal clips slecht afbreken, pak dan de Rubiscraper. Of pak een heat gun, overigens ook handig voor de lijmresten.


Tip 9.

 

Combineer meerdere soorten spanen. Heb je weinig tijd om te voegen, maar wil je wel kwaliteit afleveren? Gebruik dan eerst een eenvoudige inwasspaan. Met deze spaan kun je snel werken, maar er blijft wel redelijk veel materiaal achter op de tegel. Loop dus je werk nog even na met een kwalitatief betere spaan. Deze spaan creëert namelijk een ‘ruitenwissereffect’ en laat hierdoor beduidend minder voegsel achter op de tegel.


Tip 10.

 

Spons niet na. Ga na het inwassen en afsponzen niet nóg eens met water over de voegen heen. Hier worden ze juist poreus van, omdat je het voegsel gaat verdunnen. Poreuze voegen kunnen afbrokkelen en zijn een gewilde plaats voor schimmels! Gebruik liever een droge doek voor de finishing touch.