Hoe houd je tegels schoon met behoud van voegen?

Artikel delen

Hoe houd je tegels schoon, met behoud van de voegen? Daarvoor geven we in deze afbouwtips samen met Forbo Eurocol enkele tips. Let vooral op de zuurgraad van schoonmaakmiddelen.

Tekst: Forbo Eurocol

Moderne badkamer

Foto: Mosa.

“Schimmels ontstaan in vochtige en donkere ruimtes en ze gedijen prima op zeepresten en huidschilfers. Dat zijn goede voedingsbodems”, zegt Productmanager Tegeltechniek Dino Brouwer van Forbo Eurocol. “Tijdens het douchen stijgen de temperatuur en de relatieve luchtvochtigheid, met als gevolg condens op wanden met een lagere oppervlaktetemperatuur. Als dit vocht niet snel weg kan door ventilatie of doordat de ruimte wordt drooggemaakt, gaan kitnaden en voegen absoluut verkleuren. Die schimmels kunnen bijna zwart zijn, maar ook roze of geel, afhankelijk van de soort.”

Gouden badkamertegels

Foto: Forbo Eurocol.

Voorkomen van schimmels

Je kunt schimmelvorming misschien niet 100% voorkomen, maar je kunt wel zorgen dat schimmels zo min mogelijk kans krijgen om te groeien. Dino: “Ik zei al dat afvoer van vochtige lucht belangrijk is. Zorg voor permanente en afdoende ventilatie. Afvoer van vochtige lucht via bijvoorbeeld mechanische ventilatie of ventilatieroosters zorgt voor een snel en effectief herstel van de vochthuishouding in de badkamer.”

Verder helpt het drogen van de wanden in de douchehoek om schimmels tegen te gaan. Maar je kunt meer doen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de badkamer ten minste een uur voor gebruik op temperatuur is. Condensatie op koude ondergronden krijgt zo minder kans. Zet ook de badkamerdeur en het raam korte tijd open. Let wel op dat bij lage buitentemperaturen het langdurig open laten staan van ramen weer kan resulteren in verdere afkoeling van de wandoppervlakken, waardoor het probleem blijft bestaan.

Het schoonmaken van tegels en voegen in de badkamer

Foto: Forbo Eurocol.

Schoonmaken van schimmels

“Je moet echt oppassen met het schoonmaken van schimmels en kalkaanslag. Over het algemeen zijn voegen in de badkamer op basis van cement. Door een hoge zuurgraad in de meeste schoonmaakmiddelen wordt dit cement aangetast, waardoor lekken en schades kunnen ontstaan”, aldus Dino. Waar moet je op letten? De zuurgraad in vloeistoffen wordt weergegeven in pH-waardes van 0-14. Vloeistoffen met een neutrale zuurgraad, zoals schoon leidingwater, hebben een pH-waarde van 7. Schimmelwerende reinigingsmiddelen op basis van chloor of bleek zijn heel geschikt voor het verwijderen van schimmels. Deze hebben een pH van 7 of hoger.

Badkamer wand met patroon

Foto: Forbo Eurocol.

Verwijderen en voorkomen van kalkaanslag

In regio’s waar het leidingwater hard is, kan kalkaanslag ontstaan op het tegelwerk en het sanitair. Om hard leidingwater te voorkomen, kun je een waterontharder gebruiken die het water 100% kalkvrij maakt. Zo’n waterontharder plaats je bijvoorbeeld in de meterkast, waar de leidingen de woning binnenkomen. Bijna alle kalkwerende middelen zijn zuur en hebben een te lage pH-waarde. En dus zullen deze middelen een cementgebonden voeg iedere keer tijdens het schoonmaken aantasten met alle gevolgen van dien. Dat geldt zelfs wanneer het middel wordt verdund.

En groene zeep dan? Dino: “Dat laat altijd een vettige laag achter, waardoor vuil juist beter zal hechten. Dus ook dit soort schoonmaakmiddelen is niet geschikt. Als de pH-waarde van het schoonmaakmiddel niet op de verpakking staat vermeld, raad ik aan contact op te nemen met de fabrikant.”

Het schoonmaken van een tegelvloer in de badkamer

Foto: Mosa.

Schoon leidingwater en niet zuur schoonmaakmiddel

“Voor het reinigen van het tegelwerk adviseer ik de volgende werkwijze. Reinig het tegelwerk zoveel mogelijk met schoon leidingwater. Alleen daar waar kalkaanslag en ander vuil zichtbaar is, maak je het tegelwerk, inclusief de voegen, eerst goed nat vóór het behandelen met een schoonmaakmiddel. Hierdoor zal het schoonmaakmiddel minder de voeg indringen. Het tegelwerk kun je vervolgens schoonboenen met een niet zuur schoonmaakmiddel. Na het schoonmaken van het tegelwerk spoel je het direct goed na met schoon leidingwater en veeg je het droog met een doek. Zo houd je een mooie badkamer!”, besluit Dino.