Nieuwe nederzetting op Marker Wadden

Artikel delen

Op de Marker Wadden is een duurzame nederzetting gerealiseerd die onder andere bestaat uit een haven, een onderzoekstation voor wetenschappers, een eilandhuisje voor de havenmeester & eilandwachter, een eilandpaviljoen met een bescheiden horecagelegenheid en een werkschuur. Ook staan er vier kleine eilandhuisjes die Landal Greenparks voor Natuurmonumenten gaat verhuren. Het havengebied van Marker Wadden wordt hiermee ontsloten voor bezoekers die willen genieten van dit nieuwe natuurparadijs.

© Twycer / www.twycer.nl

Marker Wadden is een uniek project dat zorgt voor natuurherstel van het Markermeer door de aanleg van natuureilanden met zand, klei en slib uit het Markermeer. De gebouwen van de nieuwe nederzetting zijn ontworpen door het architectenbureau Ziegler|Branderhorst en gebouwd door Strandbaak. Natuurmonumenten heeft gekozen voor dit ontwerp omdat het zich voegt in het nieuwe landschap en de natuurbeleving op Marker Wadden ondersteunt.
De eilandhuisjes bieden de mogelijkheid meerdaags van dit nieuwe natuurgebied midden in het Markermeer te genieten. Op dit onbewoonde eiland ben je midden in de natuur en ver weg van het drukke leven. Het haveneiland biedt prachtige uitzichten en lange wandel- en vlonderpaden, een uitkijktoren en vogelkijkhutten. De verhuuropbrengsten vloeien bovendien geheel terug naar de natuur.

Zelfvoorzienend

Elektriciteit en water worden op Marker Wadden zelf geregeld, allemaal ‘off-grid’. Dat betekent dat de nederzetting geheel zelfvoorzienend wordt en niet is aangesloten op een net. Energie wordt verkregen uit zonnepanelen. Daarnaast komt er een vorm van windenergie. Water wordt gefilterd uit het Markermeer en vuil afvalwater kan via een helofytenfilter eenvoudig afgevoerd worden.
Natuurmonumenten heeft verder gekozen voor ‘groene’ bouwmaterialen. Voor de vloeren wordt nu gewerkt met Marmoleum van Forbo Flooring. In dit geval is er gekozen voor een pigmentloze vloer, de zogenaamde ‘cookie’ (de vloer heeft de kleur van een koekje, red). Deze vloer is biobased, volledig gemaakt van hernieuwbare en natuurlijke materialen zoals lijnolie, hars, jute en houtmeel en wordt net als alle andere Marmoleum-vloeren CO2-neutraal geproduceerd. Forbo hoopt Marmoleum binnenkort zelfs helemaal circulair te maken.

© Twycer / www.twycer.nl