Stucen; 5 vragen beantwoord

Artikel delen

Op de redactie van BouwTotaal mogen we regelmatig vragen van lezers beantwoorden. Vragen van professionals, maar ook de bouwende particulier weet ons te vinden. In dit artikel antwoord op vijf veelgestelde vragen die gaan over stucwerk. Heb je een andere vraag over stucen? Laat dan vooral van je horen en stuur een mailtje naar redactie@bouwtotaal.nl.

Wat zijn de voordelen van stucen met kalk?

Kalk behoort tot de oudste natuurlijke bouwmaterialen ter wereld en zorgt voor een gezond en bovendien ademend woonklimaat. Groot voordeel van stucen met kalk is namelijk de omgang van het materiaal met vocht. Kalk neemt vocht op bij een hoge luchtvochtigheid en stoot dit weer af bij droogte of een lage luchtvochtigheid. Dit maakt stucen met kalk uitermate geschikt voor de badkamer of een vochtige ruimte zoals de kelder.

Wat is het verschil tussen stucen met leem en stucen met kalk?

Net als kalk is leem een natuurlijk bouwmateriaal en heeft stucen met leem een ademende ruimte tot gevolg. Leem heeft vochtregulerende kwaliteiten maar let op dat deze een stuk minder zijn dan kalk. Leem is zodoende ook niet geschikt voor gebruik in de badkamer. De leemstuc zal dan loslaten. Daarnaast beschadigt leem makkelijker dan kalk. Bijvoorbeeld bij stoten schuren. Tot slot is leemstuc hoger geprijsd dan kalk.

Stucen met zandcement in de badkamer, wat voor zand gebruik ik?

De badkamer stucen met zandcement kan maar vergt oefening omdat er snelheid bij komt kijken. Stucen met zandcement doe je in twee lagen. De eerste laag stuc je met een zandkorrel van 0 tot 8 mm. Voor de tweede laag gebruik je een dun laagje fijnspecie zandkorrel tot 2 millimeter.

Stucen met geleiders, hoe bevestig ik de profielen?

Stucen met geleiders is vooral handig bij grote oppervlakken. Zorg eerst dat je de geleiders op de juiste manier bevestigd. Breng op de achterzijde van het profiel om de 40 cm eenbeetje gips aan en druk het eerste profiel helemaal links of rechts op de muur. Plaats de tweede geleiders aan de andere zijde van de muur en zorg dat beide profielen loodrecht staan door de waterpas er tegenaan te leggen.

Vervolgens span je twee metselkoorden. Een koord op zo’n 70 cm van de vloer en een koord op zo’n 70 cm van het plafond. Zet het vast met een spijkertje en zorg dat het touwtje over het meest linkse en meest rechtse profiel loopt. De volgende profielen breng je op dezelfde manier aan achter het koord. Zorg dat je het koord hierbij niet aanraakt!

Stucen met tegellijm, kan ik tegellijm gebruiken om gaten te egaliseren?

Tegellijm gebruik je natuurlijk vooral om tegels te verlijmen op een vaste ondergrond maar inderdaad: stucen met tegellijm is een prima oplossing om gaten te dichten. Het grote voordeel is dat je met een tegellijm met een spaan je kan focussen op een klein stukje en dit kan egaliseren. Doe het echter alleen bij kleine gaten of oneffenheden. Stucen met tegellijm op grote oppervlakken is een absolute afrader.

grof stucwerk

Tot slot

De wereld van het stucen staat bol van de mogelijkheden en bijkomende uitdagingen. Ook toepassingen die niet direct in de gebruiksaanwijzing staan zijn vaak prima mogelijk. Heb je een vraag over stucen die we voor je mogen beantwoorden? Stuur je mailtje naar redactie@bouwtotaal.nl.