Tweede leven gebruikt hout uit prefab betonindustrie

Artikel delen

De prefab betonproducenten, verenigd in BPN (Beton Producenten Nederland), hebben een circulaire oplossing gevonden voor hun gebruikte houten bekistingsmallen. Deze kunnen voortaan worden aangeboden bij Unilin, dat het hout in z’n Belgische fabriek verwerkt tot nieuwe spaanplaten. Betonproducenten kunnen de houten bekistingen bij diverse hubs van Unilin in Nederland aanleveren, zodat ook het transport naar België efficiënt en milieuvriendelijk plaatsvindt. BPN is lid van Betonhuis.

groep mensen

Wederom een vracht met resthout vanuit de betonindustrie bestemd voor Unilin dat er nieuwe spaanplaten van produceert. Dankzij de overeenkomst kunnen de BPN-betonproducenten jaarlijks naar schatting tussen de 6.000 en 7.500 ton resthout op deze manier circulair laten verwerken. Van links naar rechts: Jan de Koning, Ton Pielkenrood en Kristof Van Hoye.

Projectleider Paul de Vries: “Houten mallen worden veelal op maat gemaakt voor specifieke betonelementen. Tot op heden werden de gebruikte houten mallen meestal op het tasveld opgespaard in de hoop dat ze ooit nog een keer van pas zouden komen als om dezelfde elementen zou worden gevraagd. Na verloop van tijd werden ze echter afgevoerd naar milieustraten en afvalverwerkers. Je wist vervolgens niet wat er met dit hout gebeurde. Veelal was de vuilverbrandingsoven de eindbestemming, al dan niet inclusief energieopwekking. Maar dat past niet meer in de maatschappelijke beweging naar meer duurzaamheid en circulariteit. Vandaar onze zoektocht naar een hoogwaardigere oplossing. Unilin zorgt nu voor een nieuw leven van dit hout.”

Circulaire economie

“Tegenwoordig recyclen wij in onze moderne fabriek in Wielsbeke ongeveer een miljoen ton hout per jaar tot spaanplaat dat voor 90% uit reststromen bestaat”, zegt Kristof Van Hoye, category manager circular economy and waste bij Unilin Panels. “Tot voor kort haalden we onze grondstoffen onder andere uit de houtindustrie, van sloopwerven en van containerparken. Nu sluiten wegrotendeels zelf de cirkel, door ook recyclagehout op te halen bij onze klanten. Door de samenwerking met BPN kunnen we ook hout uit de betonindustrie een tweede leven geven. Het hout wordt ingezameld, opgeschoond en verwerkt in spaanplaten die de leden van BPN opnieuw kunnen inzetten.”

in de fabriek

Nieuwe mallen in de betonfabriek. Van links naar rechts: Paul de Vries (Focus-C projectleider), Math Pluis (Adviseur Betonhuis), Jan de Koning (voorzitter BPN en directeur van De Jong Beton), Kristof Van Hoye (category manager circular economy and waste bij Unilin Panels) em Ton Pielkenrood (sectorsecretaris BPN).

Afval wordt grondstof

Jan de Koning, voorzitter BPN en directeur van De Jong Beton: “De houten bekistingen zagen wij eerst als afval, waar we in de loop der jaren steeds meer voor moesten betalen om dit afval kwijt te raken. We zijn om twee redenen enthousiast over deze overeenkomst: ten eerste zijn de mallen nu geen afval meer maar grondstof, wat helemaal past in de maatschappelijke circulaire opgave; ten tweede kunnen wij onze afvalkosten reduceren. Het mes snijdt zo aan twee kanten.”
‘Ik zie dan ook veel enthousiasme bij de collega-betonproducenten die veel specialistische betonelementen vervaardigen waarbij houten maatwerkbekistingen worden ingezet. Voor ons bedrijf scheelt het recyclen van houten mallen circa 3% op onze ecologische footprint en levert zo’n 100 ton CO2-reductie op. Fabrikanten krijgen een certificaat van Unilin, van belang bij alle milieuberekeningen. Na de pilotfase, waarin wij 12 ton resthout per vrachtwagen lieten transporteren, shredderen wij samen met transporteur Gebr. Van Eijck het houtafval eerst op ons terrein. Zo kunnen wij ruim 18 ton per vrachtwagen vervoeren; dat scheelt in het aantal transportbewegingen.”

Kringloop van prefab beton

Volgens Ton Pielkenrood, sectorsecretaris BPN, past deze nieuwe circulaire aanpak in de duurzaamheidsambitie van de vereniging en leden. “Het voordeel van prefabricage is dat je al efficiënt met grondstoffen omgaat en afval tijdens de productie en het bouwproces vermindert. Prefab is een schone, doelmatige manier van bouwen, waarbij we toewerken naar modulaire bouwconcepten waarbij elementen na tientallen jaren opnieuw in hun oorspronkelijke vorm worden hergebruikt. Bij de productie passen we zoveel mogelijk secundaire grondstoffen en CO2- arme bindmiddelen in onze betonproducten toe, daar waar dit technisch en constructief verantwoord is. Deze overeenkomst met Unilin voor het recyclen van onze houten bekistingen is een volgende stap in het sluiten van de kringloop van prefab beton.”