Project in beeld

Actueel
Artikel delen

Bruisend Experience Center verweeft leren, innoveren en ontmoeten

In Nijmegen is een bruisende plek ontstaan voor onderzoekers, studenten, congresbezoekers en medewerkers van Radboudumc. Op innovatieve wijze is onbenutte buitenruimte, samen met de renovatie van het bestaande gebouw, getransformeerd naar het visitekaartje voor het academische centrum. Op een centrale plek op de nieuwe campus is dit dé ontmoetingsplek geworden voor leren, innoveren en verbinden.

Sociale hub vol ontmoetingen

Verdeeld over vijf verdiepingen zijn trainen, leren en innoveren door het hele centrum verweven. Via de hoofdentree aan het Geert Grooteplein loop je langs het Innovation Park direct door naar het nieuwe overdekte binnenplein. Dat bevindt zich één niveau lager is via een ruime, als gekantelde schijf vormgegeven, zit- en looptrap bereikbaar. De trap is bij entertainment en bijeenkomsten op het plein een ideale tribune. Zien en gezien worden levert hier de juiste toevallige ontmoetingen op die tot creativiteit leiden. Met zijn vele aansluitende functies is het atrium een uitnodigende en prettige verblijfsruimte, en dé sociale hub van het gebouw. Vanaf de gezellige koffiebar en zwierige balkons kijk je uit over de bedrijvigheid op het plein.

Het Experience Center biedt plaats aan een congres theaterzaal, vergader- en conferentiezalen, college- en onderwijszalen, een klinisch trainingscentrum, skills & simulatielabs, een studiezaal 2.0, een uitgebreide bibliotheek en het Innovation Park. Dit laatste is een creatieve broedplaats waar verschillende Health Innovation Labs hun plek hebben gekregen en samen werken aan de duurzame gezondheidszorg van de toekomst.

Gemaakt om te innoveren

Het Experience Center staat centraal op de campus achter het karakteristieke kasteel Huize Heijendaal, tegenover de hoofdingang en voor de bezoekersparkeergarage die onder het Geert Grooteplein ligt. Deze unieke ligging is aangegrepen om de verbindende rol van onderwijs, onderzoek, innovatie en ontmoeting vorm te geven. De transformatie heeft het bestaande gebouw een uitnodigende openheid gegeven en een strak en modern interieur en exterieur. Binnen zijn alle installaties en voorzieningen vervangen door de laatste technische en digitale innovaties met state-of-the-art presentatie- en AV-middelen. De uitbreiding heeft zowel het oppervlakte vergroot, als ook en vooral de dynamiek en creativiteit het gebouw binnengetrokken. De nieuwe golvende gevel neemt het losstaande theater op in het gebouw. Gelijktijdig is de verwaarloosde buitenruimte overkapt en omgevormd tot het nieuwe hart van het gebouw, een dynamische plek voor ontmoeting en feestelijke bijeenkomsten. Via de doorlopende glazen gevel is altijd zicht op de campus en naar binnen, en is het statige Huize Heijendaal bijna aan te raken. Dat ‘kasteeltje van Jurgens’ waakt over en inspireert tot de innovaties van de toekomst.

Overal leren

Studenten ontmoeten elkaar door het hele gebouw: toevallig, bij de koffiebar of op de tribunetrap, of geregistreerd tijdens een les of praktijksimulatie. Ze komen daar professionals uit het werkveld tegen die een symposium of training volgen in een van de congres- en vergaderzalen. Zo ontstaat interactie en wederzijdse inspiratie.

Bruisende campus

Experience Center is klaar voor de toekomst waarin samenwerken om te leren en te innoveren essentieel is. Juist dat samenwerken en ontmoeten bruist in het centrum. Hiermee is het center een belangrijk onderdeel op de vernieuwde academische campus binnen het Masterplan Radboudumc. Dat plan loopt door tot 2030 wanneer na ingebruikname van het nieuwe Hoofdgebouw (2022), de sloop van tientallen gebouwen en de aanleg van een nieuw verbindend landschap de campus in volle glorie zal stralen.

BouwTotaal