Liever eerst scannen dan schade herstellen

Artikel delen

Hoe vaak gebeurt het niet? Nog even een gaatje boren om iets op te hangen. Dan blijkt er precies achter de boorplaats een waterleiding te lopen. Het water spuit door het vertrek en de gevolgschade is enorm. “Al die ellende kun je voorkomen door een muurscanner te gebruiken. Dan weet je gelijk of er een leiding loopt”, zegt Fred de Haas, European Sales Agent van Zircon.

Tekst: ing. Frank de Groot

muurscanner

De gevolgschade door het raken van leidingen kan groot zijn. Bij het raken van een waterleiding moet eerst de hoofdsluiter worden gevonden. Als dit enige tijd duurt, kan een ruimte al snel blank komen te staan. Iedereen weet na de beelden van de overstromingen in onder meer Valkenburg welke schade water aan kan richten in woonruimten. Het kan weken duren voor al het vocht weer uit de constructie is verdwenen en er weer een afwerking overheen kan. Daarnaast moet de getroffen leiding worden vrijgehakt. Na het herstel moet de wand weer worden aangeheeld. Vervolgens moet de gehele wand worden geschilderd, doordat vocht en hakwerk kleurverschillen veroorzaakt. “Duizenden euro’s schade die te voorkomen zijn met een muurscanner van circa honderd euro”, zegt Fred de Haas.

Multiscanners

Met de multifunctionele Zircon L550 Multi Scanner kunnen houten en metalen balken, elektrische bedrading, betonijzer en koperpijp (waterleiding) in muren, vloeren en plafonds worden gedetecteerd. De muurscanner lokaliseert volgens de leverancier tot 38 mm diepte eenvoudig het midden, de randen en de richting van houten en metalen balken achter muren, vloeren en plafonds. Ook detecteert het apparaat de aanwezigheid van elektrische bedrading tot 50 mm diep en tevens betonijzer tot 70 mm en koperpijp tot 38 mm. De muurscanner corrigeert automatisch gebruikelijke fouten en helpt bij het onderscheiden van ondiepe en diepe locaties.

 

muurscanner

Zircon Metal Scanner MT7 in gebruik.

Er is ook een Zircon Multi Scanner x85 die thermisch kan meten en bijvoorbeeld leidingen van vloerverwarming kan detecteren, indien de vloerverwarming aan staat. Handig bij het boren van gaten in vloeren met vloerverwarming. De Zircon Metal Scanner MT7 kan tot slot onderscheid maken tussen ferro (betonijzer) en non-ferro (leidingen) materialen.

Op alle producten zit volgens De Haas een QR-code, die bij inscannen de gebruiker naar een instructievideo van 5 minuten op internet leidt. “Aannemer en installateurs kijken liever een instructievideo dan dat ze 5 minuten moeten lezen.

Schade voorkomen

“Wie een boormachine koopt, gaat ook gaten boren in vloeren, wanden of plafonds. En daar lopen tegenwoordig veel leidingen, zoals waterleidingen en elektriciteitsleidingen. Die wil je toch niet raken. Je kunt ook wapeningsstaal raken en dat gaat vaak ten koste van de je boortje. Ook zonde van het geld”, zegt De Haas. Hij besluit: “Ik ken voorbeelden van bedrijven die na aanschaf van één of meer muurscanners veel schade wisten te voorkomen doordat er ineens waterleidingen bleken te lopen op plaatsen die niet bekend waren. Kijk, in nieuwbouw ligt alles nog open, maar in bestaande bouw niet.”

muurscanner

Zircon Multi Scanner x85 kan ook thermisch meten en bijvoorbeeld leidingen van vloerverwarming detecteren, indien de vloerverwarming aan staat.