Gat boren in muur kan veel geld kosten

Artikel delen

Een aannemer wordt door een oudere vrouw gevraagd een schilderij op te hangen. Hij komt vrijdagmiddag en vraagt 35 euro. Maar dan raakt hij de waterleiding. De gevolgschade is enorm. “Al die ellende kun je voorkomen door een muurscanner te gebruiken. Dan weet je gelijk of er een leiding loopt”, zegt Fred de Haas, European Sales Agent van Zircon.

Tekst: ing. Frank de Groot

De dame in kwestie was op leeftijd en had niemand om haar schilderij op te hangen. Dus kwam de aannemer vrijdag eind van de middag. Na het raken van de waterleiding, brak de paniek los. Ze wist niet waar de hoofdafsluiter zat. Alvorens de aannemer die had gevonden, stond de kamer al blank. Als een waterleiding gaat spuiten, helpt een handdoek tegen het gat niet meer. En probeer op vrijdag namiddag maar een loodgieter te vinden. “De aannemer moest zelf de leiding vrij hakken en een nieuw stuk waterleiding plaatsen. Vervolgens moest de wand worden aangeheeld. De week daarna moest de gehele wand worden geschilderd, doordat vocht en hakwerk kleurverschillen had veroorzaakt. Duizenden euro’s schade die voorkomen had kunnen worden met een muurscanner van circa honderd euro”, zegt Fred de Haas.

Zircon Metal Scanner MT7 in gebruik.

Zircon Multi Scanner x85 kan ook thermisch meten en bijvoorbeeld leidingen van vloerverwarming detecteren, indien de vloerverwarming aan staat.

Multiscanners

Met de multifunctionele Zircon L550 Multi Scanner kunnen houten en metalen balken, elektrische bedrading, betonijzer en koperpijp (waterleiding) in muren, vloeren en plafonds worden gedetecteerd. De muurscanner lokaliseert volgens de leverancier tot 38 mm diepte eenvoudig het midden, de randen en de richting van houten en metalen balken achter muren, vloeren en plafonds. Ook detecteert het apparaat de aanwezigheid van elektrische bedrading tot 50 mm diep en tevens betonijzer tot 70 mm en koperpijp tot 38 mm. De muurscanner corrigeert automatisch gebruikelijke fouten en helpt bij het onderscheiden van ondiepe en diepe locaties.
Er is ook een Zircon Multi Scanner x85 die thermisch kan meten en bijvoorbeeld leidingen van vloerverwarming kan detecteren, indien de vloerverwarming aan staat. Handig bij het boren van gaten in vloeren met vloerverwarming. De Zircon Metal Scanner MT7 kan tot slot onderscheid maken tussen ferro (betonijzer) en non-ferro (leidingen) materialen.
Op alle producten zit volgens De Haas een QR-code, die bij inscannen de gebruiker naar een instructievideo van 5 minuten op internet leidt. “Aannemer en installateurs kijken liever een instructievideo dan dat ze 5 minuten moeten lezen.

Schade voorkomen

“Wie een boormachine koopt, gaat ook gaten boren in vloeren, wanden of plafonds. En daar lopen tegenwoordig veel leidingen, zoals waterleidingen en elektriciteitsleidingen. Die wil je toch niet raken. Je kunt ook wapeningsstaal raken en dat gaat vaak ten koste van de je boortje. Ook zonde van het geld”, zegt De Haas. “Vorig jaar liet een installatiebedrijf mij weten circa 3.000 elektronische lesborden per jaar op te hangen. Ze hebben na een presentatie van mijn kant, tien muurscanners aangeschaft voor circa duizend euro. Drie dagen later belt de eigenaar mij al op: nou, € 800,- hebben we al terugverdiend. We waren in een oud lesgebouw om een lesbord op te hangen. Zegt de conciërge: daar kun je veilig boren. Toch maar even checken met de muurscanner: zit er precies een waterleiding achter. Op de derde verdieping, met de hoofdaansluiting in de kelder. Kijk, in nieuwbouw ligt alles nog open, maar in bestaande bouw niet.”