Prefab bevordert industrialisatie

Artikel delen

Industrieel bouwen betekent arbeid verplaatsen van de bouwplaats naar de fabriek. In eerste instantie betrof dit het maken van kleine of grotere bouwelementen, zoals dakkapellen. Tegenwoordig gebruiken systeembouwers volledige, industriële modules om goedkoper en sneller te bouwen. Hiermee komt er ook een nieuwe generatie systeembouw op: de industriële systeembouw (ISB). Volg de laatste ontwikkelingen op vakbeurs en kennisplatform PREFAB die 12 tot 14 oktober 2021 plaatsvindt in de Brabanthallen in ’s Hertogenbosch.

Auteur: Frank de Groot, hoofdredacteur BouwTotaal

Fraai staaltje industrieel bouwen uit alweer 2014: op de Amstelveense studentencampus Uilenstede werden toen kant en klare 3D studentenwoningen van Ursem Modulaire Bouwsystemen op elkaar gestapeld tot een elf-laagse woontoren. Het was toen (en wellicht nu nog) het hoogste modulaire gebouw van Nederland. Alle woningen zijn in de fabriek geproduceerd en reeds voorzien van badkamers, keukens, afwerking en technische installaties. Het complex is ontworpen door Studioninedots uit Amsterdam in opdracht van Stichting DUWO. Foto: Niels Ursem.

Prefabricage hoeft niet altijd industrieel te zijn. Een dakkapel aanleveren is niet direct industrieel bouwen. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld een systeem van luchtdichting voor kozijnen in prefab gevelelementen of voor de aansluiting van prefab elementen onderling. Industrialisatie is een stap binnen de prefabricage. Een soort LEGOlisering van het bouwproces, zeg maar. Maar dan wel met intelligente LEGO-steentjes. Het doel is uiteindelijk het zo efficiënt mogelijk produceren van elementen of zelfs complete woningen. In het kennisprogramma van PREFAB komt industrialisatie ruim aan bod vanuit praktijkvoorbeelden.

Woningfabrieken

Bij industriële systeembouw worden woningen ontworpen en gebouwd volgens een bedrijfseigen standaardsysteem. Inmiddels ontdekken steeds meer bedrijven de voordelen van industrieel bouwen en het aantal ‘woningfabrieken’ neemt nu snel toe. Al in 2014 startte VolkerWessels met de bouw van een fabriek die comfortabele en duurzame woningen onder de naam ‘MorgenWonen’ aan de lopende band kon produceren. Door een continue bouwstroom van 440 woningen per jaar worden er anno 2021 iedere dag ergens in Nederland twee nieuwe Nul-op-de-Meter woningen van MorgenWonen geassembleerd.

De concurrentie liet een tijdje op zich wachten, maar najaar 2020 is Van Wijnen gestart met de bouw van een woningfabriek in Heerenveen. In 2022 wordt de fabriek operationeel en moeten er uiteindelijk jaarlijks 4.000 Fijn Wonen woningen de fabriek verlaten. Bouwbedrijf Plegt-Vos is in maart 2021 gestart met de bouw van een woningfabriek nabij Almelo. Het bedrijf uit Hengelo wil hier kant-en-klaar woningen gaan bouwen, maar ook delen van woningen. De ambitie is om in 2022 te starten met de productie van 30 woningen per week; dit wordt als alles naar wens verloopt later uitgebreid naar 7.500 woningen op jaarbasis. Verder zijn dit voorjaar Koopmans Bouwgroep en Sustainer Homes gestart met de bouw van een fabriek in Wehl (gemeente Doetinchem) die vanaf dit najaar jaarlijks honderden circulaire, houten woningen en appartementen kan produceren. In de fabriek worden straks kant-en-klare woningmodules geproduceerd van LVL-hout (Laminated Veneer Lumber) onder het label geWOONhout.

Uitdaging

De uitdaging voor de woningfabrieken is het afstemmen van vraag en aanbod. Kritisch punt in deze ontwikkeling is de vraagzijde. Want een productielijn en een fabriek moeten vol zitten. Een halve bezetting brengt onvoldoende op. Daarbij wordt veelvuldig naar bouwstromen gekeken om de vraag te bundelen, maar of dat het antwoord is wordt door velen in twijfel getrokken.

Meer weten over prefabricage?

Wilt u meer weten over de industrialisatie van het bouwproces? Bezoek dan vakbeurs en kennisprogramma PREFAB. Deze beurs vindt plaats op 12, 13 en 14 oktober in de Brabanthallen in Den Bosch, gelijktijdig met Vakbeurs Energie en de vakbeurzen Zero Emission | Ecomobiel en Industrial Heat & Power.

Toegang is gratis voor professionals mits u zich voor 12 oktober registreert. En met een toegangskaart voor PREFAB bezoekt u gratis ook Vakbeurs Energie en de vakbeurzen Zero Emission | Ecomobiel en Industrial Heat & Power.

Een gratis toegangskaart ter waarde van € 25,- is hier te verkrijgen.