Snel verdiend

Ondernemen
Artikel delen

Geen bericht is goed bericht

Geen bericht is goed bericht. Aan dit spreekwoord moest ik denken toen ik deze column aan het schrijven was. Ik zou deze dan willen vertalen naar ‘geen nieuws is (soms) goed nieuws’.

Geen bericht is goed bericht?

Allereerst wil ik terugblikken naar mijn column in september. Ik had namelijk niet verwacht dat mijn advies aan de politiek in deze column daadwerkelijk in Den Haag in overweging zou worden genomen. Ik heb toen geschreven over het wetsvoorstel excessief lenen en de overkill die er naar mijn mening in het wetsvoorstel schuilt. Ik sloot toen af met de zin:

“Het zou goed zijn als de politiek nog eens kijkt of het uiteindelijke doel met de regeling wel wordt bereikt en of er niet veel te veel overkill in de regeling zit.”

Het goede nieuws is dat het demissionaire kabinet de Tweede Kamer heeft verzocht om aanhouding van het wetsvoorstel. Het kabinet wil de discussie rond dit punt breder kunnen trekken naar belastingheffing in box 1 en 3. Inhoudelijk is het wetsvoorstel niet gewijzigd, maar dit verzoek zou de invoering wel verder kunnen vertragen. Of wellicht zou het tot een beter voorstel kunnen leiden. Ik wacht gespannen af!

Geen nieuws is goed nieuws?

Dan naar mijn uitspraak ‘geen nieuws is (soms) goed nieuws’. Er is namelijk op dit moment helaas niet zo heel veel nieuws te melden. De plannen van Prinsjesdag waren niet heel schokkend. In zekere zin is dat dan ook weer goed nieuws. Namelijk enkele gunstige fiscale regelingen blijven ook in 2022 nog bestaan.

Neem de bedrijfsopvolgingsregeling voor de erf- en schenkbelasting. Hier wordt al geruime tijd kritisch door verschillende partijen naar gekeken en iedereen keek angstvallig naar wat komen zou. Gelukkig blijft de regeling bestaan en kunt u ook in 2022 hier nog uw voordeel mee doen.

Wat ook niet verandert is de mogelijkheid om te schenken voor een eigen woning, de in de volksmond genoemde jubelton. Ook ten aanzien van deze regeling is er de nodige kritiek. Gelukkig blijft ook deze regeling bestaan en kunt u hier nog gebruik van maken in 2022. Deze regeling kan eveneens een aanzienlijke belastingbesparing opleveren.

De ‘jubelton’ blijft voorlopig bestaan.

Minder goed nieuws

Wat minder goed nieuws is dat ook de box 3-heffing voorlopig in de huidige vorm blijft bestaan. Dat betekent dat de belastingheffing nog steeds plaatsvindt middels een fictief rendement op uw vermogen. Dit is pijnlijk als u het fictief rendement niet daadwerkelijk behaalt, maar nog pijnlijker als uw vermogen gestald is op een bankrekening waar u negatieve rente over moet betalen. U heeft dan een negatief rendement en betaalt ook nog eens inkomstenbelasting. De belastingheffing vindt plaats naar de toestand op 1 januari. Wat kunt u nog doen om de box 3-heffing in 2022 te beperken?

Tips

Er is een aantal maatregelen die u kan nemen om de box 3-heffing te beperken. Al deze tips staan keurig samengevat op de site van Alfa Accountants en Adviseurs.

De uitwerking van de tips vindt u hier. Overigens vindt u hier nog veel meer eindejaar tips waar u uw voordeel mee kan doen.

Er is een aantal maatregelen die u kan nemen om de box 3-heffing te beperken.

Gerrald Heijnen
Senior belastingadviseur
Alfa Accountants en Adviseurs
Gheijnen6@alfa.nl

 

 

BouwTotaal