Goed van start met bouwplaatsinrichting op maat

Artikel delen

Een project starten met een compleet ingerichte bouwplaats, dat wil toch elke aannemer? AIC Harderwijk maakt deze belofte met AIC Connect waar door middel van bouwplaatsinrichting op maat. Er worden steeds hogere eisen gesteld aan de bouwplaatsinrichting door onder andere scherpere richtlijnen op het gebied van veiligheid, nieuwe manieren van bouwen en duurzaamheid. Dit heeft invloed op de inrichting van de bouwplaats en aannemers komen daarmee voor uitdagingen te staan. AIC Connect heeft de kennis en het materieel om de zorg van de aannemer uit handen te nemen. “Wij faciliteren in de bouwplaats op maat. Na oplevering kan de aannemer direct starten”, aldus Gijs Bont, bedrijfsleider van het 65-jarige bestaande AIC.

bouwplaatsinrichting

Naast verkoop en verhuur onder de vlag van AIC is op 1 september 2021 een concept gelanceerd onder de naam AIC Connect. Dit concept is gericht op de volledige ontzorging van efficiënt ingerichte bouwplaatsen. Deze afdeling wordt aangestuurd door Jan Dijkhuizen, hoofd projectbureau: “Wij zien dat het inrichten van een bouwplaats die aansluit bij zowel de wensen van de aannemer, als de wetgeving en de omgeving, een hele uitdaging is voor bouwbedrijven. Vooral op binnenstedelijke locaties is er vaak weinig ruimte. Toch is het van belang dat het geheel klopt. Dat er efficiënt, veilig en verantwoordelijk gewerkt kan worden. Is de bouwplaats verder goed beveiligd voor ongenodigde gasten, is er gerichte en voldoende verlichting, hoe kan de bouwplaats veilig bereikt worden, waar kunnen onderaannemers parkeren.”

Bouwbedrijven kampen met personeelstekorten, werkvoorbereiding heeft de handen vol om het werk en de mensen efficiënt te plannen. En dan komt nog de inrichting. Welk materieel moet er op locatie aanwezig zijn, wanneer, hoeveel en wie levert dit? Door de opkomst van industrieel bouwen moet het bouwproces veel strakker worden aangestuurd. Er is geen ruimte voor verstoringen, en daarnaast, de bouwplaats moet veilig zijn voor iedereen.

Bouwplaatsinrichting op maat: vroegtijdig overleg

bouwplaatsJan: “Wij adviseren vroegtijdig met ons om tafel te gaan zitten, om samen een optimale bouwplaatsinrichting te maken. Een verstoord bouwproces kost veel geld. Denk aan een keet die verplaatst moet worden omdat de netbeheerder de nutsleidingen juist daar moet leggen. Of er is onvoldoende vermogen beschikbaar. Kabels die in de looproute liggen en daardoor valgevaar opleveren. Als vooraf alles tot in detail in kaart is gebracht, is het uit handen geven van de inrichting snel terugverdiend.”

Daarnaast zijn er de nodige vereisten betreffende veiligheid op de bouw en voor de omgeving, waar niet aan voorbij kan worden gegaan. Sinds 1 juli 2020 wijst het Bouwbesluit de Richtlijn Bouw- en sloopveiligheid aan. Eén onderdeel hiervan is onder andere het toepassen van bouwveiligheidszones waarbinnen veilig gehesen en gesloopt kan worden. Al deze veiligheids- en logistieke criteria worden meegenomen in het klantontwerp voor de optimale bouwplaatsinrichting op maat. Het ontwerp wordt standaard uitgewerkt in 2D. Wanneer de klant dit wenst, is een 3D uitwerking in een BIM-model ook een optie.

AIC Connect gaat nog een stap verder om het voorwerk uit handen nemen. Denk aan het leveren, plaatsen en (de)monteren van onder meer bouwhekken, steigerwerk, bouwliften en vloerondersteuning. Veiligheid is hierbij ook weer een belangrijk aandachtspunt. Gijs legt uit: “We leveren een breed pakket aan veiligheidsvoorzieningen van onder andere Combisafe, breedplaatvloerbeveiliging of tijdelijke vloeren. Wanneer het nodig is, werken we samen met een specialist in bouwplaatsbeveiliging. Zij bieden camerasystemen die in directe verbinding met de meldkamer staan. Zo voorkomen we onnodige schade aan en op de bouwplaats. Ook toegangscontrolesystemen met tourniquets en een digitaal registratiesysteem zijn via ons leverbaar.”

Breedplaatvloer met randbeveiliging

Breedplaatvloer met randbeveiliging.

Kennispartner

bouwplaatsinrichting

Bouwbedrijven die de samenwerking met AIC Connect aangaan krijgen toegang tot de ‘online portal’ om alle informatie betreffende materieel rond de eigen bouwplaats op de voet te volgen. Van het regelen van de inrichting tot het beheer en verplichte keuringen van al het materieel tijdens het bouwproces. AIC Connect ontzorgt. Wij zijn een volwaardige kennispartner en meer dan een leverancier van bouwplaatsinrichting.

Over AIC

Familiebedrijf AIC is landelijk bekend als dé specialist in verkoop en verhuur van bouwmachines en materieel. Het assortiment is inmiddels gegroeid tot ruim 10.000 artikelen. Bij de one-stop-shop in Harderwijk is een ruime keuze aan gereedschap, materieel, klimaatapparatuur, rolsteigers en klimmaterieel te koop en te huur. AIC  levert en monteert ook diverse steigersystemen. Gijs: “Wij zijn lid van de Vereniging van Steiger-, Hoogwerk- en Betonbekistingbedrijven (VSB) en hiermee onderscheiden we ons samen met andere leden en staan we voor kwaliteit en veiligheid.”

“We signaleren noviteiten gericht op het efficiënter maken van het bouwproces en kijken gelijktijdig ook of deze duurzaam inzetbaar zijn”, zegt Jan. “Want ook in de bouw zijn verduurzaming, circulariteit en emissieloos bouwen belangrijke pijlers. We hebben net een hybride energiecontainer ontwikkeld met accu’s en zonnepanelen. Zo creëren we onafhankelijk van het stroomnet, de beschikbaarheid van continue energie voor gereedschap en elektrisch materieel.”

AIC
www.aic.nl