‘Bouw starterswoningen mét jongeren, zodat ze verliefd worden op onze sector’

Artikel delen

Om het woningtekort aan te pakken, zit er in het kabinet Rutte IV weer een minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijk ordening. Deze minister zal extra aandacht hebben voor de bouw van woningen voor starters. 

Building Heroes roept de regering op om niet alleen voor-, maar ook mét jongeren te bouwen. Door jongeren hun eigen woningen mede vorm te laten geven, ervaren ze hoe betekenisvol en impactvol de bouwsector is.

Bouwen met jongeren

Wie het coalitieakkoord van kabinet Rutte IV erbij pakt, leest niet alleen de ambitie voor de bouw van 100.000 woningen. Maar ook dat er bepaalde doelgroepen, zoals middeninkomens, senioren en starters expliciet worden genoemd. Volgens Jeroen Meerum Terwogt van Building Heroes, biedt de bouw van woningen voor jongeren een kans om het personeelstekort in de bouw op een creatieve en duurzame manier op te lossen.

“We moeten niet alleen bouwen vóór jongeren, maar ook mét jongeren. Betrek jongeren bij de bouw van starterswoningen, door met ze in gesprek te gaan over hun woonwensen. Wie merkbaar enthousiast is, zou een kans moeten krijgen om ook bij de dagelijkse bouwwerkzaamheden te helpen. Dat heeft twee voordelen. De mogelijkheden en de magie van de bouwsector worden zo tastbaar voor een nieuwe generatie, waardoor ze hopelijk voor een carrière in de bouw kiezen. En we weten zeker dat wat we bouwen, ook is wat jongeren verlangen.”

Werk met betekenis en impact

Volgens Meerum Terwogt is er geen beter moment om de bouwsector te promoten bij jongeren, dan nu. “Kranten stonden de afgelopen maanden vol met berichten over de ‘Great Resignation’. Het perspectief van jonge werknemers veranderde tijdens de lockdown. Ze vroegen zich daardoor vaak af: is dit het werk dat ik de rest van mijn leven wil doen? Millennials en Generatie Z zochten al vaker dan andere generaties naar werk met impact en zingeving, maar dankzij de (maatregelen tegen het) coronavirus is deze tendens alleen maar versneld.”

Deze ontwikkeling zou dan ook kansen bieden voor de bouw. “We spreken geregeld jonge professionals die tijdens de pandemie op kantoor werkten, maar nu op zoek zijn naar werk waarbij hun impact direct zichtbaar is. Ze spraken bijvoorbeeld trainees van de Construction University, ons ontwikkelprogramma voor bouw, infra en vastgoed professionals. Met dit initiatief willen we de bouw aantrekkelijker maken voor jongeren, door onder andere in te zetten op hun professionele en persoonlijke ontwikkeling.”

Volgens de managing partner van Building Heroes biedt de bouw jongeren het beste van beide werelden. “Werk waarbij het resultaat onder je handen zichtbaar wordt en waarbij je elke dag helpt om het woningtekort op te lossen. We hadden nog nooit zoveel kans om nieuwe generaties verliefd te laten worden op de bouw als nu. Het bouwen van woningen met jongeren is misschien een onorthodox middel, maar misschien vraagt het personeelstekort in de bouw wel om creatieve oplossingen.”