Xella neemt eigen afval weer mee

Artikel delen

Afval wordt een steeds belangrijker onderwerp op de bouwplaats. Als het niet is vanwege het milieu, dan wel vanwege de kosten of omdat een opdrachtgever eisen stelt. Xella werkt daar graag aan mee door te zorgen voor zo min mogelijk afval, maar ook door de mogelijkheid om Construction Services zijn eigen afval gescheiden in te laten zamelen.

Xella voert al langere tijd een actief beleid om afval zo veel mogelijk te voorkomen en het afval dat er toch is, zo veel mogelijk geschikt te maken voor recycling. Zo is de verpakking van Silka kalkzandsteen en Ytong cellenbeton inmiddels voorzien van veel minder bedrukking. Dat heeft namelijk rechtstreeks invloed op de mogelijkheden van recycling. Minder bedrukking is minder pigment, waardoor het plastic beter te recyclen is. In overleg met een grote bouwpartner als Heijmans is het percentage bedrukking daarvoor terug gebracht naar maximaal tien procent.

Gescheiden afval

Een nieuwe service van Xella is de mogelijkheid om de eigen montagedienst Construction Services zijn eigen afval gescheiden in te laten zamelen. Dagelijks werken er via Xella Construction Services ongeveer 350 mensen met de diverse producten van Xella. Construction Services streeft naar minimaal afval. Door met maatwerkproducten te werken wordt veel afval voorkomen, maar folies, pallets, restanten lijm en afvalstukken zullen er altijd blijven. Tot nu toe verdwenen die afvalstromen in de container van de aannemer of in één eigen container van Construction Services. Na een aantal pilots biedt Construction Services nu de mogelijkheid om alle afval gescheiden in te zamelen.

Goedkoper

De afvalservice is een (betaalde) dienst die de aannemer kan afnemen bij Construction Services. Door de nieuw geïntroduceerde afvalscheiding kan Construction Services deze dienst goedkoper aanbieden dan voorheen. Gescheiden aanbieden van afval bespaart namelijk kosten bij de afvalverwerker en dat voordeel kan Xella doorrekenen aan de aannemer.

Voor de aannemer is deze dienst goedkoper dan alle afval in één grote container te laten verdwijnen. Ook heeft de aannemer er zo geen omkijken meer naar. Maar het past ook in de moderne, maatschappelijk verantwoorde manier van bouwen. Ook opdrachtgevers stellen hier steeds vaker eisen aan, die vaak hoger liggen dan de regelgeving aangeeft.

Toekomst

Voor de toekomst denkt Xella na over verdere stappen naar minder afval. Kan het anders? Kunnen producten wellicht helemaal zonder verpakkingsmateriaal? Of is biologisch afbreekbaar plastic een oplossing? Bij het nadenken daarover is ook een belangrijke rol weggelegd voor de verpakkingsindustrie. Voor die industrie is de bouw in zijn algemeenheid echter maar een kleine partner. De levensmiddelenindustrie is een veel grotere afnemer van verpakkingen en heeft dus ook meer invloed op de ontwikkelingen. Niettemin wil Xella deze uitdaging wel oppakken.

Milieubewuste producten

De milieubewuste aanpak van Xella geldt niet alleen voor verpakking en afval, maar ook voor de eigen producten. Zo heeft een onderzoek van NIBE aangetoond dat kalkzandsteen een zeer milieuvriendelijke manier van bouwen is. Daarbij toont een kostenonderzoek aan dat het ook nog eens de voordeligste manier van bouwen is. De resultaten van beide onderzoeken zijn te lezen op www.natuurlijkbouwen.nl.

Xella
www.xella.nl