Proefproject Wkb bij verbouwing

Artikel delen

Steeds meer bouwbedrijven zijn zo verstandig nu al ervaring op te doen met de Wkb. Aannemersbedrijf Bout & Zn B.V. uit Huizen koos hiervoor een vergunningplichtige uitbouw van een hoekwoning. Juist dit soort kleine projecten roepen veel vragen op in het kader van de Wkb.

Tekst: ing. Frank de Groot

Verbouwingsproject in Almere.

Moet ik nou voor een verbouwing zo’n dure kwaliteitsborger inschakelen? Het is nu al een veelgehoorde vraag bij bouwbedrijven. Maar wie het slim aanpakt zal merken dat het met de extra kosten wel meevalt. Michel Bout, eigenaar van Aannemersbedrijf Bout & Zn B.V. is in ieder geval tevreden over zijn eerste project met Wkb: “We gaan hiermee verder bij andere projecten. Je moet de kwaliteitsborger niet zien als een lastpost die op je vingers komt kijken of alles wel volgens de regels gaat. Onze kwaliteitsborger is tijdens de verbouwing vier keer komen kijken en dan zie je dat er tips worden gegeven, waar wij ook weer wat aan hebben. Sta open voor elkaar en uiteindelijk gaat de kwaliteit alleen maar omhoog.”

Aannemersbedrijf Bout & Zn heeft al meer dan 75 jaar ervaring op het gebied van nieuwbouw, verbouw, renovatie en klein en groot onderhoud. “Wij doen vooral veel verbouwingen. Daar zitten veel vergunningplichtige verbouwingen bij en dan weet je dat de Wkb daarop straks van toepassing is. Je kunt het wel voor je uit blijven schuiven, maar je moet er straks wel klaar voor zijn! Uiteindelijk zijn we via een zogenoemd Ambassadeursnetwerk kwaliteitsborging met kwaliteitsborger De Borgermeester in contact gekomen.”

Proefproject

Verbouwingsproject in Almere.

“Een goede manier om je voor te bereiden is het oefenen met een proefproject. Bij een proefproject werkt je al volgens de regels van de nieuwe Wkb”, zegt Joost Tijssen van kwaliteitsborger De Borgermeester. “Wij zijn toegelaten door KOMO om met het instrument KiK te werken. Dat staat voor KOMO-instrument Kwaliteitsborging.”

Om de uitvoering van proefprojecten te versnellen is, vanuit het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), in november 2020 gestart met zogenoemde Ambassadeursnetwerken kwaliteitsborging (ANWkb). Een Ambassadeursnetwerk bestaat uit een ambassadeursgemeente, een aantal omringende gemeenten, aannemers en kwaliteitsborgers. Voor projecten die vallen onder een ambassadeursnetwerk is een tegemoetkoming in de kosten van de kwaliteitsborger van maximaal € 5.000, – beschikbaar.

Verbouwing

Het project dat getoetst is met KiK betreft de uitbreiding van een hoekwoning in Almere. “Hierbij is er aan de zijkant een zeven meter lange sparing gemaakt in het betonnen binnenspouwblad van een tunnelgietbouwcasco. Dan heb je een behoorlijke staalconstructie nodig om de bovenliggende constructie op te vangen”, zegt Michel.

De Borgermeester heeft voor de toetsing KiK gebruikt: “Wij hebben als kwaliteitsborger voor KiK gekozen omdat dit instrument erg gebruikersvriendelijk is. Het is transparant en open, waardoor het eenvoudig is om mensen toegang te geven. De KiK-tool is een softwareapplicatie waarin bouwbedrijven, adviseurs en ontwerpers zelf alle benodigde informatie voor de kwaliteitscontrole kunnen klaarzetten. Dan kan de kwaliteitsborger de toetsing aan de bouwregelgeving op afstand in enkele stappen uitvoeren. Hoe meer de aannemer aan informatie in het systeem aan levert, zoals foto’s en documentatie, hoe minder wij fysiek op de bouwplaats aanwezig hoeven te zijn. Het is een kwestie van wederzijds vertrouwen opbouwen.”

Bij de verbouwing in Almere is de kwaliteitsborger van De Borgermeester vier keer komen kijken. Joost over de ervaringen: “Bout & Zn heeft zoveel mogelijk details vastgelegd op foto’s en naar ons toegestuurd. Hetzelfde geldt voor de situatieschets, productcertificaten en dergelijke. In de toekomst kunnen ze die gegevens zelf invoeren in de KiK-tool. Hoe meer gegevens er ter beschikking worden gesteld, hoe minder wij naar de bouwplaats hoeven te komen voor controle.”

De mensen van Bout & Zn werkten volgens Joost netjes, dus tijdens de bezoekjes trof de toezichthouder van De Borgermeester gelukkig geen grote fouten aan: “Aandachtspunten die wij vaak bij projecten tegenkomen zijn bijvoorbeeld de wapening, staalconstructies en plaatsing van loodslabbes. Bij het project in Almere hadden wij wat verbetertips voor de positie van de loodslabbes. Gelukkig blijken de mensen op het werk ontvankelijk voor de tips en zien ze het als een verbeterproces. Dat werkt veel constructiever dan je hakken in het zand zetten. Wij horen nog wel eens de opmerking: jullie komen wel vijf keer, maar de gemeente zie ik nooit!”

Ambassadeursnetwerk

Michel Bout is vastbesloten door te gaan met de proefprojecten, om zo optimaal voorbereid te zijn op de komst van de Wkb: “Alleen moeten we dan wel onze foto’s en documenten eenvoudig in de app kunnen uploaden. Dat konden we bij dit project nog niet, maar dat kan binnenkort gelukkig wel. Dat scheelt ons ook veel tijd.”

Omdat dit project onder het Ambassadeursnetwerk Almere viel zijn de kosten van de kwaliteitsborger volledig vergoed. “Maar na inwerkingtreding van de Wkb vervalt die subsidiemogelijkheid. Wie nu goed oefent kan straks de kosten voor de kwaliteitsborger behoorlijk beperken, doordat het bouwbedrijf in de KiK-tool veel informatie kan uploaden. Maar dat oefenen geldt ook voor gemeenten, want vooral veel kleinere gemeenten hebben nog nauwelijks ervaring met de Wkb.”

KOMO
www.komo.nl