‘Grote zorgen bij bouwbedrijven door enorme prijsstijgingen’

Artikel delen

De bouwkosten stijgen hard en de zorgen om behoud van rendement nemen daarom toe bij bouwbedrijven. Bouwers kunnen in deze situatie mogelijk profiteren van hun investeringen die ze sinds de financiële crisis hebben gedaan op het gebied van risicomanagement.

Tekst: Jan van der Doelen, Sector specialist Building & Construction, ING
Aanleiding: Gestegen bouwkosten: ‘Na jarenlang goede relaties, geen hand bij het weggaan’

Bouwmaterialen zoals staal, hout en aluminium zijn in rap tempo duurder geworden. De naweeën van de coronacrisis en het Rusland-Oekraïne conflict zorgen voor verstoorde toeleverketens. Ook de energieprijzen zijn torenhoog waardoor beton en bakstenen duurder zijn geworden. Prijsstijgingen van meer dan 50% ten opzichte van een jaar geleden en gemiddeld 10% per maand komen voor.

De (hard) stijgende kosten van materiaal zijn reden tot bezorgdheid bij veel bouwers. In veel gevallen kunnen de hogere kosten nog wel worden doorberekend. Maar meer en meer zijn bouwbedrijven genoodzaakt ‘nee’ te zeggen tegen hun klanten. Vooral tegen de grotere projecten met lange en dus qua kosten onvoorspelbare looptijden. Nee zeggen kan goed zijn voor de beheersing van de risico’s, maar is slecht voor het bouwvolume. Dit is nu maatschappelijk ongewenst. Bijvoorbeeld als het gaat om het bouwen van meer woningen.

Hoewel nog steeds een verdere groei van de bouwvolumes in 2022 wordt voorzien (ING: + 2,5%), nemen de zorgen over de winstmarges toe. Het dalen van de winstmarges kan door bouwbedrijven worden voorkomen door maximaal in control te zijn over het bouwproces en de risico’s die hierin traditioneel schuilen.

ANP Expert SupportVeel bouwers hebben hun risicomanagement sinds de financiële crisis verbeterd. Bijvoorbeeld door het verder digitaliseren van de interne processen en informatievoorziening. Veel bedrijven werken al met informatieplatformen om snel op de hoogte te zijn van problemen in de lopende projecten. Dat heeft sommige bouwbedrijven geen windeieren gelegd. Winstmarges met dubbele cijfers zijn daarbij geen uitzondering meer. In de huidige situatie waarin de kosten hoog oplopen kan deze eerder opgedane ervaring met risicomanagement nuttig maar vooral hard nodig zijn.

ANP Expert Support
www.expertquotes.anp.nl