Transformatie met Silka elementensysteem

Artikel delen

Transformaties stellen hun eigen eisen aan bouwtechniek en bouwproducten. Voor de Heilig Hartkerk in Breda werd de keuze gemaakt om de twintig woningen in te bouwen met Silka kalkzandsteen-elementen.

kalkzandsteen-element

Silka elementen worden vaak toegepast in de woningbouw, zowel voor de nieuwbouw van grondgebonden als gestapelde woningen. De populariteit van de elementen in de woningbouw is het laatste jaar alleen maar toegenomen. Dit wordt mede veroorzaakt doordat Xella niet alleen de materialen levert maar desgewenst ook de montage voor haar rekening neemt.

Andersoortige projecten

De elementen van Silka zijn echter ook zeer geschikt voor andere bouwprojecten. Zo worden ze ook geregeld toegepast voor de bouw van bijvoorbeeld kantoren, scholen, theaters, zorginstellingen, musea, winkels en hotels. Ook bij transformaties zijn de kalkzandsteenelementen van Silka een goede bouwmethode. Een voorbeeld daarvan is de Heilig Hartkerk in Breda die na jarenlange leegstand onderdak gaat bieden aan twintig woningen, variërend in oppervlak van oppervlak van 50 tot 232 m2.

Omdat de kerk een Rijksmonument is, moet de buitenzijde zo veel mogelijk in oude staat blijven. Binnenin vindt echter een flinke ingreep plaats. Voor de wanden die de appartementen van elkaar scheiden kozen de opdrachtgever en architect daarbij voor elementen van Silka kalkzandsteen van 300 millimeter dikte. De wanden worden in diverse hoogtes gebouwd, met een maximum van zelfs zeven meter.

Aansluitingen

Omdat er binnen een bestaande schil wordt gebouwd, was het een uitdaging om zo goed mogelijk passende oplossingen uit te werken, zegt engineer Dennis van de Bruggen van Xella, die het project voor de opdrachtgever in BIM uitwerkte. Hij had onder meer te maken met bestaande hoogtes. “Bijvoorbeeld van de hoge en lage gewelven, die ook nog eens in een boog lopen.”

“Op basis van de tekeningen van de architect en constructeur heb ik de wanduitslagen berekend en getekend. Alles is op zo’n manier uitgewerkt dat de Silka-elementen pasklaar worden aangeleverd. De monteurs kunnen het ter plekke direct in elkaar zetten als Lego.”

Vooral voor de uitvoering is dit een uitdaging: hoe breng je al het materiaal goed binnen? Van der Bruggen zegt daarom de wanden zoveel mogelijk ‘op hele elementen te hebben uitgewerkt’. “Passtukken worden slechts bij uitzondering gebruikt.” Het monteren (lijmen) van de elementen is hierdoor extra eenvoudig.

Monumentenstatus

De Heilige Hartkerk is al sinds 1985 niet meer in gebruik en is daarna gekraakt. In 1995 werd nog een monumentenstatus afgewezen en in 2000 werd zelfs een sloopvergunning afgegeven. In 2002 kreeg het complex van kerk, pastorie en klooster alsnog de status van rijksmonument. Sindsdien zijn er meerdere plannen voor herbestemming gemaakt terwijl de bouwtechnische toestand verslechterde. In 2009 werd de toren gerestaureerd en in 2014 is er toestemming gegeven voor verdere restauratie en herbestemming. Nu in 2022 is de transformatie dan eindelijk een feit.

Xella
www.xella.nl