Gebrek aan bouwlocaties grootste probleem

Artikel delen

“Het gebrek aan locaties is het grootste probleem voor de kolossale woningbouwopgave”, aldus minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. Hij opende op maandag 6 februari BouwBeurs 2023, het grootste bouwevent van Nederland. Daarnaast lanceerde Koninklijke Jaarbeurs de Bouw & Installatie Hub: een online kennisplatform met als doel professionals in de bouw- en installatiebranche samen te brengen, te verbinden en duurzame groei in de sector te versnellen.

Minister Hugo de Jonge op de bouwbeurs

Minister Hugo de Jonge en Jeroen van Hooff, CEO Koninklijke Jaarbeurs, openen BouwBeurs 2023.

BouwBeurs 2023 stond van maandag 6 tot en met vrijdag 10 februari volledig in het teken van circulariteit, industrialisering en digitalisering. Minister Hugo de Jonge ging bij zijn openingswoorden in op de gigantische woningbouwopgave die er ligt: er zijn 900.000 nieuwe woningen nodig tot 2030. Volgens de minister is dit aantal echt nodig om het huidige tekort van 300.000 woningen aan te pakken en bij te bouwen voor mensen die er nog bij komen in Nederland. De minister noemt zichzelf ‘stoïcijns optimistisch’ en nam de gelegenheid te baat om de scepsis te pareren: “Dit is het realistische getal waarvoor we aan de lat staan.”

We gaan niet voor minder

Dat het niet makkelijk is om dit aantal te realiseren erkent de minister. Maar hij gaf aan niet te opteren voor de weg van de minste weerstand door dan maar minder te bouwen. Hoe dan wel? Hugo de Jonge gaf aan dat het gebrek aan locaties één van de allergrootste problemen is. Hij wil dat vooral bestuurlijk aanpakken door ‘ons net zo lang met elkaar op te sluiten tot we eruit zijn.’ Concreet doelt Hugo de Jonge hier op de regionale woondeals die hij sluit met provincies. “Als het niet lukt met een locatie, bijvoorbeeld omdat de businesscase niet rondkomt, dan moeten we meteen doorschakelen. We moeten daarbij niet alleen kijken naar binnenstedelijke locaties, maar ook naar plekken aan de randen van de stad. Soms is een weiland gewoon een weiland waarop we kunnen bouwen.”

De minister hekelde verder de zes jaar aan procedures die het gemiddeld kost om een woning te bouwen. Hoe die tijd verkort moet worden gaf hij niet aan. Wel suggereerde hij dat de Not-in-my-backyard-cultuur van omwonenden daar een belangrijke rol in speelt. “Het recht op uitzicht lijkt soms belangrijker dan het recht op wonen. We moeten toe naar een Yes-in-my-backyard-cultuur.” De minister sloot af met een oproep om de actie te steunen van ex-profvoetballer Evgeniy Levchenko die generatoren levert aan Oekraïne.

Minister Hugo de Jonge op de Bouwbeurs

Minister Hugo de Jonge: “Het recht op uitzicht lijkt soms belangrijker dan het recht op wonen. We moeten toe naar een Yes-in-my-backyard-cultuur.”

Bouw & Installatie Hub

“Jaarbeurs is het middelpunt van de Bouw & Installatie sector en organiseert al jarenlang de grootste vakbeurzen BouwBeurs en VSK”, zei Jeroen van Hooff, CEO Koninklijke Jaarbeurs. “Jaarlijks ontvangen we vele gastevenementen voor deze sector. Al jarenlang delen we kennis en verbinden we partijen 365 dagen per jaar op onze online platforms installatieprofs.nl en bouwbeurs.nl. De laatste jaren zien we dat onder invloed van de verduurzaming en de energietransitie bouw en techniek steeds verder in elkaars richting groeien, verbonden raken. Gebouwen worden complexer en technischer, wat vraagt om meer samenwerking in een eerder stadium.”

Om de samenwerking te versterken en duurzame groei te versnellen heeft Jaarbeurs de twee eerdergenoemde platforms samengevoegd en de Bouw & Installatie Hub in het leven geroepen. Een gloednieuw online platform met ruim 300.000 profielen, een open community, met content vanuit leveranciers, media, kennisinstellingen, overheid en brancheorganisaties.

Op de Hub is ook de eerste Bouw en Installatie Monitor te vinden. Een onderzoek onder bijna 3.000 respondenten naar hun mening over prangende kwesties in de bouw- en installatiemarkt. Uit dit onderzoek blijkt dat de branche zelf sceptisch is over de door minister Hugo de Jonge genoemde opgave. Veel genoemde bezwaren zijn stijgende rente, personeelstekort, slepende procedures en stijgende prijzen van bouwmaterialen. Daarnaast springt het gebrek aan personeel eruit als het thema waar de markt zich zorgen over maakt. Het volledige onderzoek is te lezen op https://bouweninstallatiehub.nl.