Versoepel het bouwproces en voorkom faalkosten met Lateiservice

Artikel delen

Wanneer je als aannemer eenmaal kennis hebt gemaakt met de Calduran Lateiservice® bij de werkvoorbereiding en uitvoering van kalkzandsteencasco’s, dan is de kans groot dat het een vaste aanpak wordt. Dat geldt in elk geval voor Aannemersbedrijf Kuipers uit Langeveen. Werkvoorbereider Bjorn de Witte: “Ruim een jaar geleden hebben wij een pilotproject gedraaid met deze service van Calduran. De ervaringen waren dusdanig goed, dat wij deze aanpak voor al onze volgende projecten zijn gaan inzetten. We hebben alle uitvoerders rond de tafel gezet en hen kennis laten maken met deze werkwijze. Inmiddels is de Lateiservice gemeengoed en plukken wij de vruchten ervan in zowel de werkvoorbereiding als uitvoering. Het is vooraf helder wat we constructief moeten maken en het bouwproces verloopt vervolgens makkelijker en sneller. We krijgen veel positieve reacties van onze mensen.”

Vrijstaande woning

Bouwen in kalkzandsteen is voor Aannemersbedrijf Kuipers een veelgebruikte bouwmethode bij de woningbouwprojecten die het bedrijf verwezenlijkt. In 2021 is de onderneming bekroond tot Beste Bouwer van Nederland. Bjorn de Witte: “Wij realiseren vrijstaande woningen, twee-onder-één-kappers, rijwoningen en appartementencomplexen. Naast de woningbouw zijn wij ook actief in de utiliteitsbouw. We passen bij onze bouwprojecten al jaren kalkzandsteenelementen van Calduran toe. Voorheen zochten wij alles zelf uit wat betreft de betonlateien en kochten deze in bij de bouwmaterialenhandel. Daar was je in de werkvoorbereiding veel tijd aan kwijt. Door gebruik te maken van de Lateiservice hebben wij hier nog nauwelijks omkijken naar. Calduran is het aanspreekpunt voor ons en we kunnen daar de gegevens aanleveren. Wij krijgen keurig de wanduitslagen inclusief een advies met de berekende betonlateien terug. Het lateiadvies hoeft alleen door de hoofdconstructeur gecontroleerd te worden, wij hoeven hier zelf niets aan te doen. Op de bouw komt de set gecodeerde lateien samen met de bijbehorende partij kalkzandsteenelementen aan. Wanneer je op de bouw de juiste wanduitslag via tablet en papier in de gaten houdt, kan er eigenlijk niets fout gaan.”

Samenwerking met Vebo

Calduran heeft voor de Lateiservice een samenwerkingsverband met Vebo Beton, die de betonlateien produceert en levert. Met deze service wordt de tekening, berekening en uiteindelijk de bestelling van alle betonlateien in elementenwanden, zowel dragend als niet-dragend, meegenomen in het engineeringsproces van de wanden. De aannemer heeft één aanspreekpunt voor het gehele project en hoeft dus niet producten van twee verschillende leveranciers op elkaar af te stemmen. Het berekenen van de lateien vindt bij Calduran plaats door gespecialiseerde constructeurs, onder wie Erwin Timmerman, Constructeur Lateiservice. Hij legt uit: “Vanuit de constructiegegevens berekenen wij voor de aannemers de juiste belasting en daarbij de benodigde latei-oplossing.”

Dubbel werk voorkomen

Erwin Timmerman vervolgt: “Aanvankelijk gingen wij aan de slag met de voorlopige wanduitslagen, maar doordat er vaak nog wijzigingen aan de afmetingen van kozijnen en deuren kwamen, moesten wij de berekeningen weer doorlopen. Dat was dubbel werk.

Nu vragen wij de aannemers om de wanduitslagen eerst te controleren, waarna de opmerkingen verwerkt worden door onze tekenaar. Op basis van deze maatvoering wordt het lateiadvies opgesteld. Mochten er later tijdens het tekenproces toch nog wijzigingen volgen, bijvoorbeeld als gevolg van koperswensen, dan verwerken wij deze servicematig. We proberen steevast de meest praktische en gunstigste lateiconstructie aan te bieden, daar waar nodig in overleg met de aannemer. Een voorbeeld is het toepassen van een gevelvullende latei in plaats van een latei voorzien van een paslaag kalkzandsteen. Het grootste deel van de toegepaste lateien is voorzien van voorgespannen wapening. Dit gaat om type SA (samenwerking met kalkzandsteen) en type ZV (zelfdragend). Indien er meer capaciteit of een bepaalde brandwerendheidseis gevraagd wordt, is er de mogelijkheid om uit te wijken naar traditionele wapening (type ZTW). Daarnaast is het ook mogelijk om opties als stekwapening, inkassingen, instortvoorzieningen etc. mee te nemen in de lateien.”

Betonlateien vergemakkelijken wandafwerking

Timmermans: “We proberen zoveel mogelijk voor betonlateien in plaats van staal te kiezen in de engineering, zodat de wand volledig uit steenachtig materiaal bestaat. Dit vereenvoudigt de afwerking van de wand en er ontstaat een eenduidige detaillering ter plaatse van de kozijnen. Voor ons is het belangrijk dat de aannemers zowel binnen de werkvoorbereiding als tijdens de uitvoering tijdwinst kunnen boeken. Andere voordelen van de Lateiservice zijn de gebundelde logistiek, de optimalisatie van de wandindeling, met als gevolg minder uitvoeringskosten en het terugdringen van faalkosten. Het komt regelmatig voor dat tijdens het beoordelen van de constructieve situatie, vaak ook in combinatie met 3D-software, nog andere, niet direct latei-gerelateerde zaken boven water komen. Wij zullen het uiteraard niet nalaten dit nog met de aannemer af te stemmen.”

Latei

Dik tevreden

Bjorn de Witte: “We hebben een vaste onderaannemer voor het verlijmen van kalkzandsteen, met veelal dezelfde mensen. Die zijn gespecialiseerd in dit vak. Bovendien bewaken onze uitvoerders het kwaliteitsniveau. Voordeel is dat dit concept vooraf en tijdens de bouw veel duidelijkheid schept, wat bijdraagt aan onze kwaliteitsambitie. We zien het in de praktijk bij onze projecten: of het nu die vrijstaande woning is met een gangbare constructie of dat appartementengebouw met de nodige constructieve uitdagingen, de Calduran Lateiservice biedt welkome ondersteuning. We zijn dik tevreden.”

Calduran
www.calduran.nl/services/lateiservice