Hoe houd je het in de zomer binnen nog koel?

Artikel delen

Doordat woningen steeds beter worden geïsoleerd en de zomers steeds warmer worden, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het in de zomer niet te warm wordt in de woning.

Bouw van kalkzandsteen casco

Via de BENG-berekening wordt dit afgedekt via de factor Tojuli. Bij deze berekening voer je de factoren in die van invloed zijn bij het beoordelen van mogelijke oververhitting van de woning. Een van die factoren is het gewicht van het casco. Hoe hoger het gewicht van wanden en vloeren des te langer duurt het voordat de woning is opgewarmd. Vanuit de bouwfysica noemen we dit effect warmteaccumulatie. De warmte die binnenkomt door het glas wordt immers opgenomen door wanden en vloeren. Als het avond wordt kan deze warmte weer afgevoerd worden door ramen open te zetten of gebruik te maken van speciale voorzieningen als nachtventilatie.

Illustratie over koeling in de zomer

Massa zorgt voor koelte

Voordeel van een zwaar casco is dat er dan meestal geen aanvullende technische installatie nodig is voor het koelen, je hiervoor ook geen onderhoud kent en je bent niet afhankelijk van de bediening doorpersonen. Ook verbruikt een casco geen stroom voor warmteaccumulatie en is het een robuuste voorziening die de gehele levensduur van het gebouw meegaat. Daarbij zijn kalkzandsteen casco’s ook nog eens ruim € 5.000 goedkoper dan casco’s van lichte bouwmateralen.

Houd je hoofd dus eenvoudig koel en kies voor de goedkoopste optie! De bewoners zullen dankbaar zijn, omdat het binnenklimaat hiermee prettiger aanvoelt dan bij gebruik van een airco, los nog van de geluidsproductie.

Calduran
www.calduran.nl