De isolatiewaarde van lichtkoepels vergeleken

Artikel delen

Wil je in het bouwproject zorgen voor extra natuurlijke lichtinval met behulp van een lichtkoepel? Dan is het goed om te kijken naar de isolatiewaardes van de lichtkoepels en de opstand. We schreven eerder een artikel over het belang van luchtdicht isoleren door de BENG-eisen. Niet iedere situatie vraagt om een perfect geïsoleerde lichtkoepel. Welke pas je waar toe? In dit artikel zetten we de verschillende mogelijkheden op een rij. 

Enkelwandige lichtkoepel: minimale isolatiewaarde

koepelNormaliter worden enkelwandige lichtkoepels alleen buiten toegepast, vanwege de minimale isolatiewaarde. Er gaat niet alleen veel warmte verloren, maar er kan ook condens ontstaan door een temperatuurverschil binnen en buiten. Denk voor de toepassing aan buitenruimtes zoals een terrasoverkapping, garage, carport, veranda, opberghok of fietsenstalling.

Dubbelwandige lichtkoepel: redelijke isolatiewaarde

Een dubbelwandige lichtkoepel met twee koepelschalen heeft doorgaans een isolatiewaarde van rond de 2,94 (kan per fabrikant verschillen). Hierdoor is deze geschikt voor plaatsing boven ruimtes die verwarmd zijn. De stilstaande lucht tussen de twee koepelschalen heeft een isolerende werking. Meer schalen zorgt uiteraard voor een betere isolatie. Een dubbelwandige lichtkoepel wordt bijvoorbeeld toegepast in keukens, uitbouwen (woonruimte), kantoren, badkamers of zitkamers.

Driewandige lichtkoepel: goede isolatiewaarde

Een driewandige lichtkoepel heeft doorgaans een isolatiewaarde rond de 1,92. Ideaal om toe te passen in verwarmde ruimtes die ook goed geïsoleerd moeten zijn zoals woonruimtes, kantoorruimtes en verblijfsruimtes.

Vierwandige lichtkoepel: hoge isolatiewaarde

Nog een stap beter qua isolatie zijn de vierwandige lichtkoepels met doorgaans een isolatieaarde van ongeveer 1,30. Deze bestaan uit vier koepellagen met daartussen stilstaande lucht. De hoge isolatie zorgt voor energiebesparing en voldoet hierdoor aan de energienormen. De vierwandige lichtkoepels past men bijvoorbeeld vaak toe in nieuwbouwwoningen, kantoorruimtes en meer geïsoleerde ruimtes.

Zeswandige lichtkoepel: hoogste isolatiewaarde

De zeswandige lichtkoepel ofwel ISO koepel heeft de hoogste isolatiewaarde. Ideaal om toe te passen in ruimtes waar de hoogst mogelijke isolatie nodig is. Binnen de zeswandige lichtkoepel wordt een polycarbonaat kanaalplaat toegepast die zorgt voor extra isolatie. Door het gebruik van deze plaat inclusief de overige schalen kan deze alleen in opaal worden uitgevoerd.

Naast de isolatiewaarde is het goed om te kijken naar de verschillen tussen het plaatsen van een vlakke lichtkoepel of een bepaalde vorm zoals bolvormig. Vlakke lichtkoepels zijn ideaal voor een plat dak en bolvormige lichtkoepels zijn ideaal om te monteren op moeilijk bereikbare plaatsen. Met behulp van deze tips kun je uiteindelijk voor het bouwproject de juiste lichtkoepel(s) selecteren.