Het belang van luchtdicht isoleren

Artikel delen

Dankzij de BENG-eisen is een goede luchtdichtheid nog belangrijker geworden. Maar, eigenlijk is luchtdicht bouwen een onderdeel van het isoleren waar minder aan wordt gedacht.

Het belangrijke aan luchtdicht bouwen is dat kieren en naden worden afgedicht waardoor er geen kans meer ontstaat op ongecontroleerde luchtstromen. Behalve energieverlies veroorzaakt luchtlekkage condensatie in het isolatiepakket met degradatie van de toegepaste folies, houtrot en vermindering van de isolatiewaarde tot gevolg.

Het gebouw kan nog zo goed worden geïsoleerd, maar als er geen rekening wordt gehouden met  luchtlekkages kunnen er vochtproblemen ontstaan. De lucht die ontsnapt tussen de kieren en naden bevat namelijk vocht. Dit kan condenseren in de constructie en vertaalt zich in schimmels en vochtplekken. Vocht en schimmel veroorzaken verschillende gezondheidsproblemen zoals allergieën, hoesten, benauwdheid en zelfs astmatische klachten.

Luchtlekkages ontstaan vooral bij de aansluitingen van constructieonderdelen. Denk hierbij aan aansluitingen van kozijnen in gevels, van daken op gevels en bouwmuren, daknokken en dak-, wand- en vloerdoorvoeren. Het is daarom van belang om vooraf tot een goed ontwerp te komen waarbij de juiste aandacht wordt besteedt aan de aansluitdetails. Dit zorgt voor een betere bouwkwaliteit, een lager energieverbruik en verhoging van het wooncomfort.

Celdex heeft de meest voorkomende aansluitdetails uitgewerkt en verwerkt in een ‘Detailboek voor luchtdicht bouwen’. Hierin vind je niet alleen de ontwikkelingen, bottlenecks en oplossingen voor luchtdicht bouwen, maar worden ook meer dan 50 standaarddetailleringen getoond.

Celdex
celdex.nl