Minder bouwprojecten binnen tijd en budget opgeleverd

Artikel delen

Mkb-bedrijven in de bouwsector hebben moeite om projecten binnen tijd en budget op te leveren. Dat blijkt uit de resultaten van het Exact MKB Barometer onderzoek. Momenteel wordt 73% van alle bouwprojecten tijdig en binnen budget opgeleverd, in 2021 was dit nog 85%. Op de vraag wat de belangrijkste zakelijke uitdagingen voor 2023 zijn, antwoordt bijna 60% van de ondernemers ‘hoge prijzen voor bouwmaterialen’. Op de tweede plaats staat met 46% het personeelstekort.

Controle bouwplaats

“De huidige economische situatie drukt een flinke stempel op de bouwsector”, vertelt Remco Kroes, Solution Marketeer bij Exact. “Inflatie en krapte op de arbeidsmarkt raken mkb’ers in de bouw en dat zorgt ervoor dat het steeds lastiger wordt om projecten binnen tijd en budget op te leveren. Hoewel met 95% bijna alle mkb-bouwbedrijven dit jaar een neutrale, dan wel positieve nettowinstmarge verwachten, zien we ook dat 67% worstelt met de inflatie. Een grote groep ondernemers, 37%, geeft aan de hogere prijzen maar beperkt door te kunnen berekenen aan hun klanten en 30% laat weten dat de verkopen afnemen door de stijgende prijzen.”

Hij vervolgt: “De hoge prijzen voor bouwmaterialen zijn met 59% de belangrijkste zakelijke uitdaging van mkb-bouwbedrijven. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van ons laatste onderzoek in 2021, toen 25% aangaf te worstelen met hoge prijzen voor bouwmaterialen. En dat terwijl we destijds middenin corona zaten en prijzen van bouwmaterialen al flink gestegen waren. De bevindingen uit ons onderzoek onderstrepen de ernst van de situatie, zeker gezien de grote bouwopgave waar we in Nederland voor staan.”

Digitalisering bouwplaats heeft prioriteit

Uit het MKB Barometer onderzoek blijkt dat naast het werven van nieuwe collega’s, digitalisering een belangrijk middel is om bedrijfsdoelstellingen in 2023 te behalen. De helft van alle mkb-bedrijven geeft aan dat digitalisering van het bedrijf een hoge prioriteit heeft. Kijken we specifiek naar de koppeling tussen bouwplaats en kantoor dan geeft 31% van de respondenten aan dat deze momenteel goed of volledig aan elkaar gekoppeld zijn. Daar valt dus nog veel winst te behalen. 33% van de ondernemers laat weten dat vooral het aanpassen van processen digitalisering in de weg staat.

Achterstallige facturen

Net als voorgaande jaren werden mkb’ers in de bouw gevraagd naar hun boekhoudkundige uitdagingen. Het tijdig laten betalen van klanten staat op de eerste plaats, 42% van de bouwbedrijven vindt dit lastig. Het percentage achterstallige facturen is onder bouwbedrijven (15%) dan ook iets hoger dan het mkb-gemiddelde (11%).

Verantwoord ondernemen

Voor het eerst werden respondenten van het MKB Barometer onderzoek gevraagd naar hun mening over verantwoord ondernemen. Met recht een hot topic, want 63% van bouwbedrijven geeft aan dat verantwoord ondernemen een belangrijke bedrijfsdoelstelling is. Kijken we naar het beleid dat bouwbedrijven in het mkb voeren, dan zien we dat dit met name gericht is op duurzaamheid en het verkleinen van de CO2-voetafdruk; 47% van de bouwbedrijven zet daarop in.

Het Exact MKB Barometer onderzoek wordt sinds 2014 tweejaarlijks uitgevoerd in Nederland en België.